Portal 072info

Po povratku iz Njemačke osnovao firmu u rodnom Žepču: Ovo je tek početak…

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Uz prisustvo velikog broja zvanica svečano je otvorena kompanija “Marić projekti” i izložbeno-prodajni salon “Ceramix”. Riječ je o investiciji iz dijaspore koja je realizirana tokom prošle i početkom ove godine a investitor je mladi poduzetnik Marinko Marić koji se odlučio vratiti iz Njemačke i pokrenuti posao u svom rodnom kraju.

Odluku je donio u dogovoru sa suprugom Ružicom i već je tada znao da će se njegov san ostvariti i da će biti jedan među liderima u proizvodnji PVC i Alu stolarije, roletni i komarnika – za domaće i ino tržište. Proizvodi su ekološki prihvatljivi, energetski učinkoviti, visoke protuprovalne zaštite, bez štetnog uticaja na okolinu prilikom proizvodnje i upotrebe te sa mogućnošću recikliranja. Kompletan asortiman proizvoda podrazumijeva i pružanje usluga ugradnje na bosanskohercegovačkom tržištu. Dosadašnja vrijednost investicije je oko 2 miliona KM, ali će se nastaviti s ulaganjima i novim investiranjima u proširenje proizvodnje.

POLITIČKI MARKETING
Rusmir Isak banner

– Sami počeci nisu bili nimalo laki. Od kupovine zemljišta, pribavljanja potrebne dokumentacije, pa do izgradnje samog objekta u 2019. godini. Zahvaljujući podršci iz lokalne zajednice, općinske administracije, Razvojne agencije Žepče i poslovnih suradnika, uspješno sam priveo investiciju kraju i realizirao dio svojih planova. Ostatak svoje poslovne priče nastavit ću da provodim u godinama koje su ispred i nadam se i dalje uspješno, kazao je direktor i vlasnik Marinko Marić .

Unatoč krizi koju je prouzročila pandemija koronavirusa i otežanog plasmana, kompanija “Marić projekti” Žepče upošljava deset radnika među kojima je i nekoliko studenata koji će po završetku studija pronaći svoje mjesto među sadašnjim zaposlenicima ove perspektivne kompanije. Na novim radnim mjestima koja su kreirana u kompaniji “Marić projekti” zahvalio se općinski načelnik Mato Zovko, koji je istakao važnost investicija povratnika iz dijaspore i potrebu da se nastavi sa održavanjem kontakata sa domaćim ljudima koji su otišli izvan granica Bosne i Hercegovine.

POLITIČKI MARKETING
A19C0ACA 5A41 413B 9B35 318122A57EA5

– Otvorena je još jedna kompanija koja nam donosi mnogo pozitivnih stvari, smanjuje nezaposlenost, ostavlja ljude na području Žepča i doprinosi sveukupnom razvoju Općine Žepče. Naša dijaspora nam može dati nova znanja i vještine, ukazati kako da budemo još bolji i zajedno s nama razvijati naše Žepče, kazao je načelnik Zovko i pozvao ostale iz dijaspore da se odluče na korak koji je prije dvije godine napravio Marić i da pri tome ne zaborave da ih čeka stručna pomoć pri realizaciji investicije koja je pružena i u slučaju kompanije “Marić projekti” Žepče. Izrazio je nadu da je općinska uprava zajedno sa Razvojnom agencijom Žepče bila na usluzi i da su pomogli koliko je to bilo moguće, te kroz projekt “Rast zajedno s dijasporom” uspješno do kraja doveli projekt otvorenja ove tvornice, piše Akta.

Kompanija “Marić projekti” bila je prva koja je bila uključena u projekt “Rast zajedno s dijasporom” koji je proveden 2019. godine od strane Općine Žepče i RAŽ-a a u sklopu projekta “Dijaspora za razvoj” kojeg su provodili Ministarstvo za ljudska prava i izbjeglice BiH i Vlada Švicarske u partnerstvu sa UNDP u BiH i IOM BiH. U sklopu projekta provedena je specijalistička obuka nezaposlenih osoba koje su primljene u radni odnos kod kompanije “Marić projekti”.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME
POLITIČKI MARKETING
072 Mirza Husetic 1

Svečanu vrpcu na ulazu u kompaniju presjekli su zajedno vlasnik kompanije Marinko Marić, njegova supruga Ružica i općinski načelnik Mato Zovko. Zahvalnice su uručene općini Žepče, Razvojnoj agenciji Žepče i firmi “Vokel” koja je najbliži partner u saradnji sa novoosnovanom kompanijom u Žepču. Nakon svečanog dijela i presijecanja vrpce, gosti su se pridružili obilasku salona, nakon čega je upriličeno i druženje za oko stotinu zvanica.

Podijelite članak
  • 12
    Shares
POLITIČKI MARKETING
072 Kenan Aida
REKLAMA
KRAJ REKLAME

Počitajte još

Kamiondžija iz Žepča prokockao novac od firme, pa lažno prijavio da je pokraden

072info.com

Lančani sudar u tunelu Karaula, policija na licu mjesta

072info.com

Čim je ušao u BiH, bahati biznismen iz Žepča počeo divljati! (VIDEO)

072info.com
REKLAMA
KRAJ REKLAME

5C469C74 8C17 4B98 BDF1 9CFAAF69C4F6