Pobuna sveštenika u Njemačkoj, vjernici masovno napuštaju crkvu

Screenshot 1 2 21

Nadbiskup Rajner Maria Woleki je na meti oštrih kritika jer oteže s rasvjetljavanjem slučajeva seksualnog zlostavljanja djece u kelnskoj biskupiji. Zbog toga vjernici masovno napuštaju crkvu, a bune se i svečenici.

Trideset vatrogasnih kamiona je u petak u zoru žurilo ka čuvenoj katedrali u Kölnu. Dobili su telefonski poziv očevica koji je tvrdio da iz simbola grada na Rajni izlazi dim. Nakon 45 minuta potrage, vatrogasci nisu našli ništa. Pretpostavljaju da je čovek vidio izmaglicu oko visokih tornjeva katedrale, pa pomislio da je to dim.

Ova uzbuna dobro oslikava stanje u kojem je Kelnska nadbiskupija. Kardinal Rainer Maria Woleki je na meti kritika svećenika i vjernika jer oklijeva suočiti se sa slučajevima seksualnog zlostavljanja u svojoj nadbiskupiji.

Sve su duže liste čekanja u gradskoj upravi, gdje građani moraju zakazati termin kako bi službeno istupili iz crkve i prestali plaćati crkveni porez, izvještava Deutsche Welle.
Keln_seksualno_zlostavljanje_Woleki – undefined

Foto: EPA-EFE: Keln_seksualno_zlostavljanje_Woleki

Tako vjerojatno najbogatija katolička dioceza na svijetu ostaje sa sve manje vjernika. Mnogi krivca za to vide baš u kardinalu Woelkiju.

Već deset godina slučajevi seksualnog zlostavljanja progone katoličku crkvu u Njemačkoj. Kardinal Woelki je 2018. naredio jednoj minhenskoj advokatskoj kancelariji da izradi iscrpan izvještaj i da ne poštedi ni jedan od njegovih sveštenika ako su seksualno zlostavljali decu. Ali kada je izbještaj bio gotovo Woelki je sam blokirao njegovo objavljivanje.

Saznalo se da kardinal nije prijavio svog prijatelja, jednog starog sveštenika, sada već pokojnog, iako je znao da ga se sumnjiči za seksualno zlostavljanje. Svoje glasnogovornike Woelki smjenjuje kao na traci i stalno poručuje da su zloćudni mediji krivi što je njegova nadbiskupija prikazana u lošem svjetlu.
Keln_seksualno_zlostavljanje_Woleki – undefined

Foto: EPA-EFE: Keln_seksualno_zlostavljanje_Woleki

Ove sedmice se pak desilo nešto dosada nečuveno, „jedinstveno u Istoriji nadbiskupije“, kako piše lokalni list Stadt Anzeiger.

Naime, Savijet dioceze ,neka vrsta skupštine koja okuplja sveštenike i katolička udruženja, otkazala je podršku kardinalu zbog „nerazjašnjenog” odnosa prema slučajevima zlostavljanja. Od njega se traži da “preuzme odgovornost” i “ne odugovlači” s objavljivanjem izvještaja.

Jednako je senzacionalno što su, samo nekoliko sati prije te skupštine, dvije grupe sveštenika poslale otvorena pisma kardinalu. Više od pedeset njih kritizira „neuspjelo razjašnjenje slučajeva zlostavljanja“ što dovodi do „atmosfere nepovjerenja“. To potvrđuje činjenica da sve više ljudi napušta Katoličku crkvu.
Keln_seksualno_zlostavljanje_Woleki – undefined

Foto: EPA-EFE: Keln_seksualno_zlostavljanje_Woleki

Neobično je što se i drugi njemački biskupi ne uzdržavaju od kritika zbog dešavanja u Kölnu. Do sada su se držali načela da je svako gazda u svom dvorištu i da se ne petljaju u tuđe biskupije. Ali sada se osjeća bojazan da bi se kelnski požar mogao proširiti po cijeloj Njemačkoj.

U decembru je tako kardinal Georg Bätzing, predsjedavajući njemačke biskupske konferencije, govorio o „katastrofalnom” suočavanju sa skandalima u Kölnu. A popularni minhenski kardinal Reinhard Marx je rekao da je kurs njegovog kolege Woelkija „poguban” za sve.

U petak je u Berlinu predstavljena studija o odnosu tamošnje nadbiskupije prema seksualnom zlostavljanju od 1946. do 2020. godine. Na gotovo sedam stotina stranica tu se može pronaći svašta, ali ne i bilješke kardinala Woelkija o saslušanju optuženih za seksualno zlostavljanje. On je naime između 2011. i 2014. bio zadužen za berlinsku nadbiskupiju.
Vatikan / Nadbiskup prijavio biskupa: Skrivao seksualno zlostavljanje djece

„Tu se sudaraju dvije slike crkve. Woelki se grčevito drži stare slike s mitrom i biskupskim štapom. Zato je izoliran unutar crkve”, kaže za DW Christian Weisner iz pokreta „Mi smo crkva”.

„Ako je vjerodostojnost jedne nadbiskupije narušena, to urušava ugled čitave crkve u Njemačkoj.“, nastavio je Weiser

Weisner zahtijeva ono što se sve češće čuje iz Kölna – da se što prije razjasne seksualna zlostavljanja dece. S time se, kaže, ne sme odugovlačiti ni dan više.

Prethodni članakPreminuo Miroslav Tuđman, sin Franje Tuđmana
Sljedeći članakBenjamin Burić ubjedljivo vodi u takmičenju za najboljeg golmana svijeta