U ČAST PROLJEĆA: Počela Čimburijada u Zenici, tradicija duga više od 100 godina (FOTO)

Foto: Adis Alić
Pridruži se Viber grupi 072info, do najvažnijih vijesti samo jednim klikom: KLIKNI OVDJE
MARKETING
Dozvoljeno preuzimanje dijela teksta uz obavezno navođenje i linkanje izvora odnosno da se kompletan tekst može pročitati na portalu “072info”.

U organzaciji Udruženja “Forum građana Zenice” danas je upriličeno tradicionalno obilježavanje zeničke Čimburijade kojom se na simboličan način proslavlja prvi dan proljeća.

Ne može se sa sigurnošću utvrditi kada su stanovnici Zjenice počeli prvi dan proljeća obilježavati izlaskom i okupljanjem na obali Bosne, družeći se uz razgovor, pjesmu i obavezno pečenje čimbura. Po nekim predanjima, taj običaj postoji duže od stotinu godina.

Kao što je to bio slučaj prethodnih godina tako se i danas vršilo pravljenje i podjela čimbura od 1 500 jaja koje je omogućio Restoran Salčinović, a veliki broj onih koji njeguju obilježavanje Čimburijade pristigao je još sinoć kako bi u cik zore bili na Kamberovića polju.

Posjetioci Čimburijade danas će moći svjedočiti pravljenju, podjeli i promociji čimbura, podjeli nagrada za najuspješnije likovne i literarne radove na temu ‘I stiže proljeće u moj grad’ na prostoru kod Turske česme, kao i regati SRK “Bosna” koja će startati u Drivuši.

Posebno je interesantno i prvo proljetno kupanje u rijeci Bosni, a koje će oko 12.00 sati učiniti 37. put Emilijan Knežević uz himnu Čimburijade.

Također će u 14.00 sati biti upriličeno svečano otvaranje i početak takmičenja rafter skipera u organizaciji SRK Bosna, a nakon čega se završavaju aktivnosti i nastavlja se sa druženjem uz rijeku Bosnu praćeno zvucima tradicionalnih narodnih instrumenata i mirisom čimbura i roštilja.

Ove godine posjetioci Čimburijade imaju priliku kupiti unikatan suvenir koji izrađuje Abdulah Frndić, a ova inovacija ima za cilj prisjetiti na ovu traadicionalnu manisfestaciju one koji danas posjete Kamberovića polje i odluče kupiti Čimburka.

Kako je to rano jutros izgledalo na Kamberovića polju pogledajte u fotogaleriji Adisa Alića?!

[flagallery gid=518].

GODISNJICA
MARKETING