Počela manifestacija ”Znamo i mi šta je kultura”

Počela manifestacija ”Znamo i mi šta je kultura”

Izložbom slika mladih, u ponedjeljak naveče, u Vozući je počela manifestacija ”Znamo i mi šta je kultura”, koju u okviru istoimenog projekta provodi Udruženje ”Tim” uz podršku Fondacije Schuler Helfen Leben. Cilj ovog projekta je oživljavanje kulture i uključivanje mladog naraštaja u kulturne aktivnosti na ovdašnjim prostorima.

Prvi dan manifestacije predstavili su se mladi sa slikama koje su nastale na likovnim kolonijama, tokom školovanja ili su namjenski urađene za ovu priliku. Pored ove izložbe, u utorak će biti održano književno veče, dok je u srijedu izložba fotografija. Za posljednju noć manifestacije, planiran je muzički sadržaj uz učešće lokalnih muzičara.

”Svoje slikarsko umijeće pokazalo je nekoliko mladih iz ovog dijela Bosne i Hercegovine. Na konkurs za dostavljanje literarnih radova, također se prijavila nekolicina mladih koji će tokom književne večeri predstaviti svoj rad. Najviše interesovanja mladi su iskazali za fotografiju. Putem e-maila naše organizacije, a na konkurs za dostavljanje fotografija o slobodnoj temi, pristigao je uistinu veliki broj fotografija. Morali smo odabrati 20 najboljih, koje će biti predstavljene na izložbi. Što se tiče muzičkog dijela, tu očekujemo najveću posjetu”, kaže predsjednik Udruženja ”Tim” Adnan Ćebić.

Organizatori naglašavaju kako će se potruditi da se ovakve manifestacije provode i u narednom periodu, kako stanovništvo ovog kraja naše zemlje ne bi bilo izolovano od ostatka, kada je kultura u pitanju. Očekuju podršku privrednih subjekata koji su dali svoj doprinos i u provedbi ovog projekta.

”Pored Fondacije SHL, koja je finansijer projekta, dobili smo podršku od nekoliko firmi iz naše zemlje. Prije svega su tu ‘Mlin Nezić’ iz Gradačca i ‘Herceg’ iz Srebrenika. Također, nije izostala podrška ni vozućkih firmi i radnji. Vjerujemo da će oni biti naša podrška i u budućem radu”, kaže Ćebić.

Na kraju, treba naglasiti da je ulaz za događaje na manifestaciji ”Znamo i mi šta je kultura” slobodan za sve posjetioce.

Dobivaj najvažnije vijesti porukom na Viberu: KLIKNI OVDJE

NAJNOVIJE