Počela nastava za 28.773 osnovca i 10.734 srednjoškolca uz eksperimentalnu primjenu kurikuluma u ZDK

Pridruži se Viber grupi 072info, do najvažnijih vijesti samo jednim klikom: KLIKNI OVDJE
MARKETING
Dozvoljeno preuzimanje dijela teksta uz obavezno navođenje i linkanje izvora odnosno da se kompletan tekst može pročitati na portalu “072info”.

U osnovnim i srednjim školama na području Zeničko-dobojskog kantona, danas je počela nastava  istovremeno po nastavnim planovima i programima na sva tri službena jezika- bosanskom, hrvatskom te srpskom.

U školske klupe će danas sjesti i 3.051 prvačić, odnosno 38 više nego prošle godine, kao i 2.903 učenika srednjih škola, što je za 152 učenika manje nego prošle godine. Ukupno će ove godine u osnovne škole krenuti 28.773 te u srednje 10.734 učenika.

-Nema vanrednih situacija i svi đaci danas ulaze u učionice. Ljetni smo raspust iskoristili za nastavak realizacije projekta “Energetska efikasnost”, u sklopu kojeg smo proteklih godina obnovili više od 60 objekata.

U izgradnji je i nekoliko novih zgrada škola i sportskih dvorana, a uskoro ćemo početi obnovu još nekoliko osnovnih škola- najavljuje ministar obrazovanja u Vladi ZDK prof. dr. Spahija Kozlić.

ČITAJ JOŠ:  Svake školske godine stotine nastavnika u Federaciji BiH strahuje hoće li ostati bez posla

Zeničko-dobojski kanton od ove godine eksperimentalno počinje primjenjivati inovirane nastavne planove i programe, odnosno programe u sklopu kurikularne reforme. Eksperimentalnom fazom primjene kurikularnih programa bit će obuhvaćeno 35 škola u ZDK-u, odnosno 135 odjeljenja i 421 nastavnik razredne i predmetne nastave prvih i šestih razreda osnovnih te prvih i trećih razreda gimnazija.

-Ovo je eksperimentalna godina pa će kurikulume primjenjivati škole koje su se dobrovoljno prijavile. Naredne godine planiramo primjenu u punom kapacitetu- u svim  razredima osnovnih i srednjih škola.

Ove ćemo godine, u hodu, raditi korekcije tih programa. Očekujemo da će nam kurikularna reforma i program osigurati bolje ishode učenja te veću funkcionalnu pismenost đaka, ali i da će đacima biti olakšano praćenje nastave- napominje ministar Kozlić.

ČITAJ JOŠ:  Učiteljica Sabina Solaković: Pokušajmo zajedno organizovati školsku godinu

Zeničko-dobojski kanton  je ove godine izdvojio više od milion KM za nabavku udžbenika za učenike drugih i trećih razreda osnovnih škola, dok udžbenike za prvačiće već nekoliko godina obezbjeđuju lokalne zajednice – općine i gradovi.

-Rebalansom budžeta smo uvrstili 500.000 KM za ovu namjenu pa smo blizu našeg cilja da uskoro svi naši đaci osnovnih škola imaju besplatne udžbenike- ističe Kozlić.  

On će danas, u 11.00 sati, zajedno s premijerom ZDK Mirnesom Bašićem, prisustvovati centralnoj manifestaciji povodom početka nove školske godine, koja će se održati u OŠ “Ćamil Sijarić” u Nemili kod Zenice.

Radi se o najvećoj školi u ZDK, koja je također obnovljena u sklopu projekta “Energetska efikasnost”. Svečanost će biti organizirana i u lokalnim zajednicama, kojom će prilikom biti uručivane knjige, a nadležnost nad predškolskim, osnovnim i srednjim školama tog kantona podijeljena je između Vlade ZDK te općina Žepče i Usora, u kojima je nadležnost u tom segmentu obrazovanja prenešena na lokalne zajednice. 

ČITAJ JOŠ:  KANTON U BIH ODLUČIO: Učenici u školske klupe, studenti na fakultete

Kako bi se udžbenici mogli koristiti više godina, ZDK je uveo primjenu jednog udžbenika za jedan predmet. Grad Zenica će svečanost povodom početka nove školske godine organizirati večeras, sa početkom u 18.00 sati, u Gradskoj areni “Husejin Smajlović”. Tom će prilikom 1.090 prvačića iz 17 osnovnih škola iz tog grada dobiti udžbenike i školske ruksake.

Fena

GODISNJICA
MARKETING