Počela vakcinacija starih osoba u ustanovama zajedničkog stanovanja u ZDK-u

U domovima za stara lica te centrima palijativne njege u Zeničko-dobojskom kantonu, danas je počela vakcinacija protiv infekcije Covida-19 i korisnika usluga tih ustanova čije je osoblje vakcinisano još prije 20-ak dana.

Kako je u izjavi za Fenu istakao direktor JU Dom za stara lica Zenica Kemal Efendić, prvu dozu vakcine proizvođača AstraZeneca dobilo je 64, od ukupno 77 korisnika usluga te ustanove.

-Vakcinisani su svi koji su izrazili želju da se vakcinišu. Sretni smo što su, nakon 19 od ukupno 25 naših zaposlenika, a koji su pristali da budu vakcinisani, prvu dozu vakcine dobili i naši štićenici. Nadam se da će sve proteći u najboljem redu – kaže Efendić, koji ističe da do sada nisu zabilježene nikakve nuspojave kod vakcinisanih.

Međutim, dodatno vrijeme za početak vakcinacije, kako bi osigurali i potpise srodnika ili skrbnika svojih korisnika, zatražili su u JU Penzionerski dom sa stacionarom ZDK.

-Dogovoreno je da ćemo proces vakcinacije u našoj ustanovi obaviti u petak. Ne želimo ništa riskirati, s obzirom da se vakciniše samo vakcinom AstraZeneca, kojom je u velikom broju evropskih zemalja zaustavljeno vakcinisanje. Želju da se vakcinišu izrazilo je 53, od ukupno 143 naša korisnika – kaže direktor te ustanove Damir Jukić.

On napominje kako je prvom dozom iste vakcine vakcinisano i 25 od 53 zaposlenika te ustanove.

IZVORFena
Prethodni članakKako to izgleda kad vozite s 1,7 promila alkohola u krvi
Sljedeći članakUnuka ubila 85-godišnju baku