AUTOR: P.D.
DATUM:
KATEGORIJA: BiH / Vijesti

U fabrici deterdženata Dita u Tuzli zvanično su počeli radovi na izgradnji parovoda, potvrdio je Feni Dževad Mehmedović, predsjednik sindikata radnika ove firme. 

Ova prepoznatljiva tuzlanska fabrika deterdženata u petak je potpisala sporazum s Termoelektranom za sanaciju parovoda. Sanacijom parovoda bit će omogućena proizvodnja praškastih deterdženata “arixa” i “ide”, po kojim je ova tuzlanska firma nekada bila prepoznatljiva u regionu. “Jutros su zvanično počeli radovi, a izvođač radova na parovodu je firma Remont montaža, trenutno se pripremaju čelične ploče, klizači i nosači za Ditin parovod”, kazao je Mehmedović.

Navodi da će sredstva za parovod kreditirati Elektroprivreda, a da će Dita vraćati ih na rate. Naglašava da će praškaste deterdžente “arix” i “idu” proizvoditi i za inostrano tržište. “Od početka sam govorio da ova fabrika može raditi. Nama ne treba patriotizam na jedan mjesec, ljudi treba da se u potpunosti opredijele za domaću proizvodnju”, poručuje Mehmedović.

Dodaje da ukoliko svi ne shvate važnost kupovine domaćih proizvoda, kad – tad će građanima to doći na naplatu, jer BiH je prezadužena i samo domaća privreda je može “popraviti”. Pozvao je sve građane BiH da kupuju kako Ditine proizvode, tako i ostale bh. proizvode.