Portal 072info

Početak školske godine: Šta je online, a šta kombinirana nastava

skola 3
TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Početak školske godine u uvjetima pandemije koronavirusa zbunjujući je za sve – učenike, roditelje, ali i nastavnike. Ministarstvo za obrazovanje, nauku i mlade Kantona Sarajevo, s ministrom Anisom Krivićem na čelu, vrijedno je proteklih dana radilo na izradi smjernica za đake i nastavnike o principima održavanja nastave, odnosno online i kombiniranih modela. 

Mali odmori

Djeca u školu kreću 1. septembra. Za učenike 1. te 5. i/ili 6. razreda, koji iz razredne prelaze u predmetnu nastavu, bit će organiziran prijem u školama, dok se za ostale đake prvog dana organizira online nastava koja će trajati sat, a prilikom koje će im biti dostavljen raspored časova te pojašnjen modalitet rada.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Isto važi za srednje škole, s tim da se oni koji kreću u prvi razred mogu zadržati maksimalno 90 minuta u prostorijama škole.

Krivić: Vrijedno radili na izradi smjernicaKrivić: Vrijedno radili na izradi smjernica

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

– Od 2. septembra u razrednoj nastavi realizira se kombinirani model nastave po grupama s maksimalno 15 učenika, s minimalnim razmakom između učenika od 1,5 metara. Čas traje 30 minuta, a tokom nastave preporučuje se frontalni i individualni oblik rada. Grupni rad iz epidemioloških razloga nije preporučljiv. Male odmore učenici će provoditi u učionici – navodi se, između ostalog, u uputstvima Ministarstva.

Učenici predmetne nastave od 5. i/ili 6. razreda, kao i srednjoškolci, osim onih koji kreću u prvi razred, nastavu pohađaju po aktivnointeraktivnom modelu online nastave. Čas traje 30 minuta po redovnom rasporedu, a škole koje rade u smjenama trebaju planirati njihovu rotaciju. Mali odmori traju 5 minuta, uz pauzu od 20 minuta između 3. i 4. časa.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Kada je u pitanju online nastava, iz Ministarstva naglašavaju da platforma mora biti sigurna s aspekta zaštite ličnih podataka učenika i nastavnika.

Predviđa se optimalna primjena online nastave u realnom vremenu putem komunikacijskih alata audio i/ili videopoziva – naveli su iz Ministarstva, naglasivši da se i ocjenjivanje i provjera znanja učenika moraju prilagoditi novom modelu.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Model “pola-pola”

Kombinirani model posebno je izazvao nedoumice, jer nije bilo jasno kada ko ide u školu, a kada prate nastavu od kuće, odnosno online.

Model je primjenjiv i po sistemu grupa “pola-pola”, na način da pola učenika svih odjeljenja škole pohađa aktivno jednu sedmicu redovan nastavni proces, a drugu sedmicu tzv. pasivno, online (online sistem koji se ne realizira u realnom vremenu s nastavnikom). Pasivni, online sistem podrazumijeva dostavu digitalnih nastavnih materijala učenicima sa smjernicama za rad, a zatim se ti materijali s nastavnikom obrađuju, ponavljaju i evaluiraju u toku sedmice, kada su učenici u školi – pojašnjavaju iz Ministarstva za obrazovanje, nauku i mlade KS.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Između smjena grupa mora biti pauza od 30 minuta koja će se koristiti kako bi se učionice dezinficirale.

Šta ako se neko zarazi

–  Ukoliko dođe do potvrde infekcije COVID-19 kod učenika ili nastavnika, odjeljenje preventivno odmah prelazi na online sistem nastave. Ukoliko među učenicima ili nastavnikom ne bude verifikacije infekcije ili simptoma oboljenja COVID-19, vraćaju se u redovan nastavni proces po do tada utvrđenom modelu – naglašeno je iz Ministarstva.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Avaz

Podijelite članak
  • 2
    Shares
REKLAMA
KRAJ REKLAME

Počitajte još

Goruća tema: Pitali smo roditelje može li laptop zamijeniti školsku tablu

072info.com

Video koji mora da pogleda svaki učenik: Zaštitite se od korone

072info.com

Na virus pozitivno 211 maloljetnika, 41 oboljelo dijete mlađe je od pet godina

072info.com
REKLAMA
KRAJ REKLAME

Zapratite nas na FB! (PROMO)