Portal 072info

Počinje izborna kampanja za lokalne izbore u BiH

Izborna kampanja u BiH, kao i neposredno obraćanje političkih subjekata i emitovanje plaćenog političkog oglašavanja, zvanično počinje sutra i traje 30 dana, odnosno do lokalnih izbora zakazanih za 2. oktobar.

Regulatorna agencija za komunikacije (RAK) podsjeća na obavezu poštivanja Poglavlja 16 Izbornog zakona BiH i Pravilnika o medijskom predstavljanju političkih subjekata u periodu od dana raspisivanja izbora do dana održavanja izbora, a u vezi sa održavanjem Lokalnih izbora u BiH 2. oktobra 2016. godine.

Obaveza pokrivanja izbornih aktivnosti tokom pomenutih izbora odnosi se na sve pružaoce audiovizuelnih medijskih usluga i medijskih usluga radija u BiH.

RAK podsjeća da izborna šutnja važi za cijelu teritoriju BiH i sve pružaoce audiovizuelnih medijskih usluga i medijskih usluga radija. Izborna šutnja počinje 24 sata prije otvaranja biračkih mjesta, odnosno 1. oktobra 2016. u 7:00 sati, i traje do njihovog zatvaranja.

Pravilnik o medijskom predstavljanju političkih subjekata u periodu od dana raspisivanja izbora do dana održavanja izbora, kao i Izborni zakon BiH, dostupni su na web stranici www.rak.ba, a lista ovjerenih političkih subjekata za pomenute izbore može se naći na web stranici Centralne izborne komisije BiH www.izbori.ba.

Podijelite članak

Zapratite 072info na Instagramu! 

KLIKNI OVDJE

Holler Box