Počinje jednomjesečni popis stanovništva u Srbiji

Podijelite vijest

Popis stanovništva u Srbiji počeo je danas u 8 sati i trajat će do kraja oktobra, a građani odgovaraju na 69 pitanja, od kojih na tri, o maternjem jeziku, veroispovesti i nacionalnoj pripadnosti, nije obavezno dati odgovor, javlja Anadolija.

Procjenjuje se da će na popisu biti angažovano oko 20.000 ljudi, od čega 15.000 popisivača i 2.200 instruktora, uz 161 popisnu komisiju, među kojima su i članovi nacionalnih manjina.

Ovo je prvi put će se koristiti elektronski upitnici, odnosno podaci će direktno biti upisivani u elektronske obrasce umjesto dosadašnjih papirnih.

Elektronski unos i obrada podatka pokrenuli su u javnosti pitanje njihove bezbjednosti, ali srbijanske vlasti ističu da je metodologija popisa potpuno usaglašena sa međunarodnim standardima i naglašavaju da će podaci iz popisa biti iskorišteni isključivo u statističke svrhe.

Zaštita podataka

Istaknuto je da su poduzete sve dostupne mjere zaštite podataka zbog čega lični podaci građana neće moći da se koriste u druge svrhe, osim statističkih.

ČITAJ JOŠ:  Radnik komunalnog preduzeća spasao dječaka sigurne smrti (VIDEO)

Za potrebe popisa srbijanski Republički zavod za statistiku razvio je sopstveni softver što nije, kako je objašnjeno, samo dokaz “domaćih programerskih vještina i pameti” nego i način da se podaci dodatno zaštite, jer bi u slučaju uvoza softvera i njegovi inostrani proizvođači mogli da pristupe podacima.

Prema procjenama, popis za jednu građanku odnosno građanina traje oko 30 minuta, a zakon je predvidio da građani imaju pravo da odbiju da se izjasne o tome koji im je materni jezik, koje su veroispovjesti i kojoj naciji pripadaju.

Jedno pitanje koje se nije pojavljivalo na ranijim popisima izazvalo je posebnu pažnju javnosti, a tiče se samo muškaraca od kojih se traži da kažu koliko biološke djece imaju.

Iako su se u laičkoj javnosti mogli čuti komentari da tim pitanjem država želi da utvrdi koliko je vanbračne djece, struka tvrdi da je riječ isključivo utvrđivanju stepena muškog fertiliteta, odnosno plodnosti.

ČITAJ JOŠ:  Nastavnica spriječila učenicu (13) da skoči sa prozora

Neuobičajna pitanja

Dio javnosti neobičnim je ocijenio i pitanja za ljude koji su neko vreme proveli u inostranstvu o tome kada i koliko dugo su boravili van Srbije.

Neuobičajeno je za neke i pitanje o tome i gdje je živjela majka u momentu rođenja djeteta, ali vlasti naglašavaju da je to pitanje logično jer se djeca iz seoskih sredina rađaju u porodilištima najbližih gradova, pa će se ispostaviti da se u nekom selu nije rodilo nijedno dijete, jer piše da su se rodila u gradu.

Zbog nove tehnologije popisa neki građani strepe od zloupotrebe podataka, pa su se na društvenim mrežama pojavljivali i pozivi na bojkot popisa koji spominju neizbježne teorije zavjere.

U nekim srbijanskim medijima mogle su se vidjeti ocjene da je većinsko stanovništvo indiferentno, a da pozitivan odnos prema popisu imaju nacionalne manjine.

Za one koji odbiju da da učestvuju u popisu slijede kazne od 20.000 do 50.000 dinara, što je od oko 170 do oko 430 eura, ali vlasti naglašavaju da nije cilj kažnjavanje građana i punjenje budžeta, nego razvijanje svesti o tome koliko je popis važan za budućnost države i kreiranje njenih narednih poteza.

ČITAJ JOŠ:  Audi udario pješaka, na mjestu ostao mrtav

Kazne su planirane i za one popisivače koji su uporni i insistiraju da građani daju odgovore na pomenuta tri pitanja o jeziku, veroispovjesti i nacionalnosti.

U još tri slučaja predviđene su kazne za njih – ako poslove popisa ne obavljaju blagovremeno i na propisan način, ako ne vode računa o tačnoj obradi podataka i ako ne čuvaju tajnost svih prikupljenih podataka.

Građanima koje popisivači ne zateknu u domovima bit će ostavljana obavještenja o tome, sa brojem info centra putem koga su građani obavezni da kontaktiraju popisivače i ugovore novo vreme popisivanja.

Preliminarni rezultati popisa bit će poznati 30 dana nakon završetka popisa, odnosno 30. novembra, dok će konačni rezultati biti saopšteni između aprila 2023. i maja 2024. godine.