Portal 072info

Podaci Vijeća ministara: Znate li šta se najviše uvozi, a šta izvozi iz BiH?

Export Or Import Directions On A Metal Signpost

Vijeće ministara Bosne i Hercegovine primilo je k znanju Analizu Ministarstva vanjske trgovine i ekonomskih odnosa o vanjskotrgovinskoj razmjeni BiH za prva tri mjeseca 2015. godine, u kojoj se navodi da je u ovom periodu došlo do rasta izvoza, pada uvoza i smanjenja trgovinskog deficita, koji iznosi 1,44 milijarde KM, i smanjen je za 122,15 miliona KM u odnosu na isti period 2014. godine.

Prema analizi Ministarstva u prva tri mjeseca ove godine uvezeno je robe u vrijednosti od 3,56 milijardi KM, što je za 1,85 posto manje u odnosu na prvo tromjesečje prethodne godine, a istovremeno, ukupan izvoz iznosio je 2,12 milijardi KM, što predstavlja rast za 54,89 miliona KM ili 2,66 posto u odnosu na isti period prethodne godine.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Tako je pokrivenost uvoza izvozom iznosila 59,47 posto, što je za 2,62 posto više u odnosu na isti period prošle godine, saopćeno je nakon sjednice Vijeća ministara BiH.

Evropska unija je i dalje bh. glavni vanjskotrgovinski partner, tako da u ukupnom obimu robne razmjene EU učestvuje sa 64,03 posto, a slijede zemlje potpisnice sporazuma “CEFTA 2006” s 13,26 posto, dok se 22,71 posto odnosi na ostale zemlje.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

BiH je u prva tri mjeseca ove godine najviše izvozila u Njemačku, Italiju, Hrvatsku te Srbiju, a zabilježen je rast izvoza u Republiku Tursku od 73,05 posto u odnosu na isti period 2014. godine.

Istovremeno se najviše uvozilo iz Njemačke, Italije, Srbije, Hrvatske, Kine i Rusije te je BiH imala najveći deficit u ovom periodu s Kinom, Rusijom, Srbijom i Hrvatskom.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

U prva tri mjeseci ove godine najviše su se izvozili aluminij, električna energija, automobilska sjedala, obuća s vanjskim đonovima od gume, plastike i kože te suncokretovo ulje, kukuruz, topla valjana žica od željeza ili nelegiranog čelika – izolirana žica, a porastao je i izvoz poljoprivrednih proizvoda za 29,06 posto.

Najviše su se uvozila naftna ulja, osim sirovih, te lični automobili i nafta, stoji u informaciji Ministarstva, prenosi Fena.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

bportal.ba

Podijelite članak
REKLAMA
KRAJ REKLAME
REKLAMA
KRAJ REKLAME