Podbacili ste, drugovi

Podijelite vijest

Opći izbori koji su održani u 2022. godini potvrdili su postojeće stanje u zemlji ili, bolje rečeno, čak ga i podebljali. SDA, SNSD i HDZ uvjerljivi su pobjednici ovih izbora. DF, dosadašnji partner SDA (vidjet ćemo da li i budući), ostvario je, također, odličan rezultat.

I dok su se dobri rezultati SNSD-a i HDZ-a mogli i očekivati, s obzirom na to da su im teme i atmosfera u društvu potpuno išli naruku, SDA, činilo se prije izbora, nikad nije bila u goroj situaciji. Sporna revizija presude, afere, respiratori, funkcioneri na crnim listama, katastrofalna kadrovska rješenja, ekonomska kriza i masovna emigracija stanovništva, opoziciji su servirali protivnika za potpuni nokaut. Umjesto nokautiranja SDA, desio se nokaut Izetbegovića, koji je uvjerljivo izgubio u utrci za člana Predsjedništva.

ČITAJ JOŠ:  HLADAN TUŠ ZA ČOVIĆA: Demokratska fronta u ZDK ne podržava ulazak HDZ-a u koaliciju...

Ipak, opozicija nije iskoristila momentum. Na ovim izborima je stagnirala, nije rasla. Razloga za to ima mnogo. Vlast trojke u Kantonu Sarajevo mogla je i trebala je služiti kao odličan teren da se u jednom mandatu naprave čuda i dokaže da je bolja i uspješnija vlast moguća, a potom njen uspjeh izvesti i u ostale dijelove države. Problem je, međutim, što je to čudo izostalo. Nikakav veći uspjeh Kanton Sarajevo nije napravio, a nekoliko kilometara tramvajske pruge i dijeljenje poreznog novca na socijalne programe očigledno nisu pretjerano impresionirali glasače.

ČITAJ JOŠ:  Haris Zahiragić najavio da će SDA blokirati formiranje vlasti ako budu imali 13 delegata

Kada se tome dodaju odlična predizborna kampanja SDA i nikakva opozicije te činjenica da je SDA u javnosti opet uspjela kao ključne nametnuti teme o ugroženosti Bošnjaka i borbi za državu, a opozicija to nemušto pokušavala pratiti, onda nije čudno da su SDA i DF profitirali. Jer, dok kod SDA jasno prepoznajemo glavne proizvode koje nude glasačima poput “nacije”, “vjere”, “države”, “patriota” i “izdajnika”, kod stranaka opozicije postaje sve manje jasno šta je to glavni proizvod koji nude političkom tržištu, osim maglovitih obećanja o promjeni i poštenju.

ČITAJ JOŠ:  Nakon što je Dodik najavio tužbu CIK-u: Komentari na Twitteru se samo nižu

Bez SDA će se matematički izvjesno moći formirati vlast i na federalnom i na državnom nivou, no moralo je bolje. Puno bolje od toga.