Podignuta optužnica zbog zloupotrebe položaja

Podijelite vijest

Tužitelj Posebnog odjela za organizirani kriminal, privredni kriminal i korupciju Tužiteljstva BiH, podigao je optužnicu protiv Željke Bukmir, rođene 17.10.1982. godine u Ljubuškom, državljanke BiH i Hrvatske, stoji u sluzbenom saopštenju  iz Tužiteljstva BiH.

Optužena se tereti da je tokom 2011 godine, kada je obavljala pripravnički staž u Sudu BiH, zloupotrijebila službeni položaj odavajući povjerljive informacije optuženim licima i time povrijedila tajnost postupka.

“Optužena je nakon što je saznala da se u određenom predmetu vode posebne istražne radnje, pod kodnim nazivom „Ota More“, koje su na temelju naredbe Suda BiH, provodili Tužiteljstvo BiH i Federalna Uprava policije, kontaktirala prvoosumnjičenog u predmetu, kojeg je osobno poznavala, jer se radi o osobi sa područja Ljubuškog, te mu prenijela saznanja da se protiv njega i više drugih osoba provodi istraga i da im se vrši zakonito presretanje telekomunikacija. ” – saznaje Dnevni avaz

Optužena se tereti da je zloupotrijebila svoja ovlaštenja te počinila krivična djela zloupotrebe položaja ili ovlasti iz članka 220. KZ BiH, u vezi sa krivičnim djelom – povreda tajnosti postupka iz članka 237. KZ BiH.

Optužnica je proslijeđena na potvrđivanje Sudu BiH.