Portal 072info

Poginuo 21-godišnjak loveći Pokemone

Dvadesetjednogodišnji mladić poginuo je rano jutros u saobraćajnoj nesreći u blizini Aarhusa, drugog po veličini grada u Danskoj, koju je najvjerovatnije uzrokovao igrajući popularnu online igricu Pokemon Go na telefonu, saopštila je lokalna policija

U izjavi za dansku TV2 televiziju zvaničnik lokalne policije Jorn Kristen Nielsen je kazao da je policija na mjestu nesreće pronašla telefon na kojem je aplikacija pomenute igre bila i dalje aktivna. “Kada smo stigli na mjesto nesreće, pronašli smo njegov otključani telefon s aktivnom aplikacijom Pokemon Go. Ipak, ne znamo sa sigurnošću da li je mladić igrao igricu kada se nesreća dogodila”, kazao je Nielsen napomenuvši da je telefon obično zaključan ukoliko se ne koristi, dok je kod 21-godišnjeg vozača isti bio pronađen otključan i aktivan.

 

Policija je oko pet sati ujutro primila dojavu o nesreći, a za deset minuta je bila na mjestu događaja.

Procjenjuje se da se nesreća dogodila sat vremena prije njihovog dolaska. Aplikacija koja je prvobitno bila zamišljena kao prvoaprilska šala postala je globalni fenomen.

Ni Danska nije ostala imuna na istu, gdje policija svakodnevno prima pozive zabrinutih građana koji prijavljuju sumnjiva ponašanja kod osoba koje se kasnije ispostave “lovcima” na Pokemone.

Japanska kompanija Nintendo početkom jula lansirala je interaktivnu igricu Pokemon Go koja igračima omogućava da pomoću kamere i GPS-a pronalaze, hvataju i bore se s Pokemonima koji “oživljavaju”. Za sve to je neophodno hodanje do određenih lokacija.

Igricu su već zabranili u nekim zemljama dok u drugima igrači zadobijaju povrede uslijed igranja odnosno hvatanja Pokemona ne obazirući se na saobraćaj i opasnosti na ulicama i trgovima.

Podijelite članak

Zapratite 072info na Instagramu! 

KLIKNI OVDJE

Holler Box