Portal 072info

Pogled sve otkriva: Saznajte da li neko želi vezu ili samo zabavu

Oči su ogledalo duše i to većina zna. Ali sada, istraživanje koje je provedeno na Univerzitetu u Chicagu je potvrdilo da možete naučiti kako prepoznati želi li neki momak od vas samo malo zabave ili traži smislenu i dugotrajnu vezu. Ako pratite kamo gleda dobit ćete odgovor.

Ako uspostavite kontakt očima, čak i na kratko, to znači da se želite povezati s nekim na emocionalnoj razini, dok oči koje gledaju prema tijelu umjesto u oči druge osobe znače da je želja za seksom izrazitija.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Autorica istraživanja, Stephanie Cacioppo, objašnjava da, iako ovo naučno istraživanje ne dokazuje da ljubav na prvi pogled postoji i također ne objašnjava zašto se ljudi zaljubljuju, ovi obrasci daju prve tragove o vezi.

Kako bi dokazali ovu naučnu teoriju, studenti su dobili dva niza crno-bijelih fotografija.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Prvi niz sadržavao je slike heteroseksualnih parova koji su se međusobno povezali na ne nužno romantičan način, a drugi niz je prikazao pripadnike suprotnog spola koji su gledali direktno u kameru.

Studenti su zatim trebali odlučiti je li raspoloženje parova na fotografijama romantično ili erotsko. Analizom njihovih pokreta očiju, istraživači su otkrili da su studenti gledali u lica osoba kada su govorili da se osjećaju romantično, a u tijelo kada su govorili da se na fotografijama osjeća želja za seksom.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Podrazumijeva se da ovi rezultati ne moraju biti tačni svaki put kad uspostavite kontakt očima s nekim ili uhvatite nekoga kako bulji u dijelove vašeg tijela, a ne u oči, piše YourTango.

Podijelite članak
  • 4
    Shares
REKLAMA
KRAJ REKLAME
REKLAMA
KRAJ REKLAME