Portal 072info

Pogledajte dramatično spašavanje rudara jame Stranjani (VIDEO)

Neizvjesna noć je pred rudarima pogona Stranjani koji su jučer obustavili proizvodnju, a njih 75 jutros je sišlo u jamu i odbijaju izaći.

Gašenje pogona 

Uslijedilo je to nakon što je obznanjeno da se ovaj pogon planira ugasiti, te da “Elektroprivreda BiH” ne planira vise ulagati u Stranjane.

Budući da su komorati rano jutros sišli u utrobu jame, već se javljaju prvi problemi. Naime, dvojici komorata, usljed iscrpljenosti i iznemoglosti, je pozlilo zbog čega je intervenirala Hitna pomoć.

Ekipa “Avaza” posjetila je večeras Stranjane, gdje smo zatekli muk i tišinu. Rudari, njih oko 75, koji se nalaze u krugu pogona, još ne mogu vjerovati da se dešava ono čega su se pribojavali – gašenje pogona.

Niko od njih nije mogao ostati ravnodušan i na dramatične scene spašavanja njihovih kolega, koji su na nosilima izašli iz pogona. Portal “Avaza” u posjedu je snimka spašavanja rudara, a posebno pogađa činjenica da su se rudari kojima je pozlilo, odmah nakon ukazane pomoći, uprkos lošem zdravstvenom stanju, ponovo vratili u jamu.

To najbolje svjedoči koliko su zenički rudari, koji su dovedeni u situaciju da se životima bore za svoj pogon, ustvari istrajni u odluci da ne daju Stranjane.

Kako nam priča Smajo Doglod, u ime Sindikata “Stranjana”, rudari koji se nalaze u jami poručili su kako samo mrtvi mogu izaći iz jame, te da tamo ostaju do daljnjeg.

Podsjetimo, odlučeno je da se rudari ove jame preraspodijele u Staru jamu i Raspotočje, međutim, sa ovom odlukom rudari se ne žele pomiriti.

Smatraju da u Stranjanima još ima uglja, koji je, tvrde, najkvalitetniji, te da neko svjesno želi da ih ugasi kako bi prikrili velike investicije i gubitke napravljene u Raspotočju.

Sve ili ništa

Neizvjesna noć je pred ionako iscrpljenim rudarima Stranjana, a koji su odlučili ući u ovu borbu i ići, kako su kazali, na sve ili ništa.

AVAZ – D.PAŠALIĆ

Podijelite članak
  • 80
    Shares

Počitajte još

Rudari nakon 48 sati konačno izašli iz jame Stranjani, niko ne zna šta dalje

072info

ZENICA Sindikat razočaran ponašanjem kolega jame Stranjani

072info

Rudari jame Stranjani više od 24 sata u jami, podnijeli tužbe

Redakcija