Portal 072info

Pogledajte kako bi Evropa izgledala da se sav led na Zemlji otopi: Neum ne bi bio jedini bh. grad na moru

Kad bi se sav led na polarnim kapama otopio, razina mora podigla bi se između 66 i 91,5 metara, javlja US Geological Survey. Ukratko, to znači da bi se u potpunosti promijenila slika obala širom Evrope, a dobar dio velikih evropskih gradova bi nestao, piše Index.hr.

Taj scenarij neizbježan je ako nastavimo koristiti fosilna goriva, a nije utješna ni činjenica da je Donald Trump nedavno odlučio povući SAD iz pariškog klimatskog sporazuma kojim se 195 zemalja dogovorilo da će dati sve od sebe da se izbjegne povećanje temperature Zemljine atmosfere više od dva stupnja Celzija.

Korisnik Reddita GeoGeek1 napravio je kartu Evrope nakon otapanja polarnih kapa. Prilikom njene izrade koristio se podacima objavljenima u National Geographicu.

Ovako Evropa izgleda danas:

europa-screen-240620172

A ovako bi izgledala da se polarne kape otope:

screenshot-1

Veliki gradovi poput Londona, Amsterdama, Bruxellesa, Stockholma, Istanbula i Venecije u potpunosti bi nestali, a većina Holandije i Danske našlo bi se pod vodom. U problemima je i Hrvatska jer prema karti svi bi otoci nestali, kao i dobar Istre i Dalmacije.

Što se tiče BiH, osim Neuma, koji je jedini bh. grad koji izlazi na more, u ovom slučaju bi još jedan dio naše zemlje bio uz more. Tako bi i u Čapljinu i Trebinju, na primjer, mogli ići na ljetovanje.more.

Autor: Avaz.ba

Podijelite članak