Pogledajte kako radi “špijunska olovka” koja je obnovila rat Semira Efendića i Elmedina Konakovića

olovka oslobodjenje 696x360 1

Nakon silnih afera koje su obilježile 2020. godinu, i 2021. po svemu sudeći neće se puno razlikovati. Pri samom konstituiranju općinskih vijeća, posebno u Sarajevu, došlo je do prvih trzavica u vezi s prelascima pojedinih vijećnika iz jednog u drugi politički blok.

I dok jedni to smatraju školskim primjerom izdaje, drugi navode kako je to oslobađanje od pritiska i diktata “velikih vođa”.

Posebno je bilo zanimljivo na nedavno održanoj konstituirajućoj sjednici Općinskog vijeća Novi Grad Sarajevo u kojem je došlo do, kako se vidi u snimku koji je objavio načelnik ove lokalne zajednice Semir Efendić, kruženja olovke za koju se sumnja da na sebi ima integriranu kameru.

Prema riječima Efendića, opozicioni vijećnici su “primorani” snimati ovom specijalnom olovkom kako bi se lideri političkih partija kojim pripadaju uvjerili u to da u njihovim redovima nema “političkih papaka”.

Kruženje famozne olovke među vijećnicima stranaka okupljenih u četvorku dovelo je do pravog malog cyber rata između načelnika Semira Efendića i predsjednika Naroda i pravde Elmedina Konakovića koji je, prema riječima ovog prvog, čovjek koji vodi sve procese opozicionog bloka iz sjene.

Copy

Ubrzo nakon objavljivanja spornog snimka online prostorom su počeli kružiti linkovi s web mjesta za kupoprodaju na kojima se može nabaviti jedna takva olovka.

Ekipa Oslobođenja odlučila je kupiti jednu low budget verziju olovke slične onoj iz općinske sale u Novom Gradu i uvjeriti se u performanse koje ona nudi. Naime, cjenovni rang “špijunske hemijske”, kako je nazvana, kreće se od 20-ak KM sve do nešto više od 100 KM. Skuplja varijanta, što se može i pretpostaviti, nudi sliku nešto veće rezolucije i kvalitetniji zvuk. Bilo kako bilo, ono što šokira jeste dopstupnost ove olovke koju može u jednom danu naručiti i preuzeti svako od nas.

Ova spravica, koja liči na gadgete iz filmova o Jamesu Bondu, na sebi sadrži indikator koji pokazuje je li uključeno fotografiranje ili snimanje, osim kamere kojom možete snimati foto i video tu je i mikrofon, slot za memorijsku karticu, USB ulaz, operativno i reset dugme. Da se ništa ne bi posumnjalo, ovu hemijsku olovku možete koristiti i za, što je njena i prva namjena, pisanje.

Iako je olovka jeftina i svima dostupna, itekako služi svrsi. U to se možete uvjeriti i u pokaznom videu koji je napravila ekipa Oslobođenja.

Prethodni članakSkandalozno: Vakcine u BiH dolaze u februaru i to samo za 3 posto stanovništva!
Sljedeći članakUŽAS: Djevojku napili pa je više puta silovali