Portal 072info

Pogledajte kako su izgledali današnji protesti širom BiH (FOTO)

14063d654410c120ceec9b5b3740e5cc_L

MOSTAR

Demonstranti koji protestuju u Mostaru upali su u zgradu vlade bez intervenisanja policije, uz desetine razbijenih stakala. Uz to u zgradi Vlade pojavio se i dim, a zgrada je gorjela. Policija nije intervenisala, a demosntranti su se uputili prema gradskoj vijećnici kojoj također prijeti požar.

Oko 1.000 građana protestovalo je na Španskom trgu!

SARAJEVO

Građani Sarajeva, kojih se okupilo više hiljada, i danas su odlučili pružiti podršku tuzlanskim protestima koji su u protekla dva dana eskalirali u sukobe policije i građana.

Demonstranti su svih životnih doba od srednjoškolaca do penzionera.

Danas su najavljeni protesti u Tuzli, Sarajevu, Prijedoru, Bugojnu, Orašju, Lukavcu, Banjoj Luci, Zenici, Tešnju, Gornjem Vakufu, Gračanici, Olovu, Vitezu, Bihaću, Mostaru, Kaknju, Brčkom, Cazinu, Konjicu, Sanskom Mostu, Jajcu i drugim bh gradovima.

BRČKO

Oko 3.000 Brčaka protestovalo je ispred zgrade Vlade Brčko distrikta zbog nezadovoljstva aktuelnim stanjem u Distriktu. Nezadovoljni građani zarobili su gradonačelnika Antu Domića kojem nisu dozvolili da uđe u zgradu niti da ode s protesta.

ZENICA

Demonstranti okupljeni ispred zgrade Vlade Zeničko-dobojskog kantona zapalili su više prostorija u tom objektu iz kojeg je krenuo crni dim. Demonstranti nisu dozvolili prilazak vatrogasnom vozilu.

Nakon izbijanja požara, policajci koji su čuvali zgradu Vlade ZDK, odložili su opremu i demonstrantima prepustili kontrolu nad tim objektom.

Više hiljada građana Zenice okupilo se ispred Vlade Zeničko-dobojskog kantona, trećeg dana protesta u Bosni i Hercegovini, započetih u cilju podrške demonstrantima u Tuzli, koji su prvi izašli na ulice.

Nakon kamenovanja i demoliranja zgrade Vlade ZDK i uništenja nekoliko vozila kako službenih tako i onih koja su se našla u blizini zgrade Vlade ZDK, zenički protestanti uputili su se prema Općini Zenica a koju su ubrzo demolirali. Uništavanje se nastavilo i na okolnim mjestima, tako je demoliran i obližnji TOBACCO kao i poslovnice Elektrodistribucije Zenica te fontanta ispred zgrade Općine Zenica. Neki od protestanata također su otuđili računare i računarsku opremu koja se nalazila u poslovnici Elektrodistribucije Zenica.

VITEZ

U Vitezu je danas u 13:00 sati održan zakazani protest ispred zgrade Općine Vitez. Građanima se veoma brzo priključio općinski načelnik Advan Akeljić i razgovarao sa protestantima.

Gospodin Akeljić je u razgovoru tražio od demonstranata da iznesu zahtjeve, na šta su mnogi tražili posao, odgovore na mnoga pitanja, te čak i prijevoz u Travnik pred Vladu SBK.

Načelnik općine je rekao da stoji iza svojih građana, da razumije situaciju, ali da on ne može uraditi mnogo toga.

Građani su ipak u jednosatnim protestima ostali mirni i bez mnogo vrijeđanja, bez ikakvih incidenata se razišli, a proteste je osiguravalo 20-tak pripadnika PS Vitez.

TUZLA

Nekoliko hiljada građana okupilo se i danas na platou ispred zgrade Vlade Tuzlanskog kantona i okolnim ulicama. Nakon mirnog početka protesti su eskalirali u nerede. Demonstranti su probili policijski kordon i ušli u zgradu Vlade TK koja je sada demolirana, a prema posljednjim informacijama zgrada Vlade je u plamenu, i u njoj se nalazi nekoliko demonstranata, koji s prozora prvog sprata iskaču napolje.

Policija se povukla iz zgrade Vlade u ogromnom naletu demonstranata, koji su ušli u zgradu, zapalili je i iz nje izbacili stvari. Direktor Federalne uprave policije Dragan Lukač poslao nove jače policijske snage FUP-a u Tuzlu

BANJA LUKA

Nešto više od 300 građana Banja Luke krenulo je oko podneva u protestnu šetnju u znak solidarnosti sa protestima nezadovoljnih radnika i građana Tuzle, ali i kako bi izrazili svoje nezadovoljstvo socio-ekonomskom i političkom situacijom u kojoj se nalazi Republika Srpska (RS).
Građani nose transparente na kojima su napisali imena firmi poput “Incel“, “UNIS“ i “Čajavec“, kao podsjećanje na sve privatizacije i desetine hiljada radnika koji su u tom procesu izgubili radna mjesta.
[Galleries 190 not found]
Podijelite članak