Portal 072info

Pogledajte kako žive evropske kraljevske porodice: Dvorci od 775 soba, pozlaćeni namještaj i cvjetni detalji

Obični smrtnici nemaju baš često priliku da vide kako žive najbogatije kraljevske porodice. Da žive u nesvakidašnjoj raskoši i glamuru, to nije neka tajna. No, nekoliko fotografija koje su objavljene u javnosti, otkriva stilove uređenja i dekore unutrašnjosti njihovih domova. 

Jedna od najpoznatijih kraljevskih palača na svijetu svakako je Bakingemska palača. U londonskom dvorcu živi kraljica Elizabeta II (Elizabeth) sa svojim suprugom, princom Filipom (Philip). Palača je sagrađena davne 1703. godine, a kralj Džordž III (George) pretvorio ju je 1762. u ličnu rezidenciju. Dom britanskih monarha postao je 1837. godine, kad je na vlast došla kraljica Viktorija (Victoria). Iako je od tada unutrašnjost palače znatno promijenjena, neke prostorije ostale su iste.

Prinčevi i vojvode

U palači se nalazi ukupno 775 soba – od kojih je 19 državnih, 52 kraljevske, 92 kancelarije i 78 kupatila, uz 188 soba za zaposlenike. Sigurno najpoznatija prostorija u ovom raskošnom dvorcu je kancelarija kraljice Elizabete II, iz koje se svakog Božića javi svom narodu i svijetu.

Klarens haus današnji je dom princa Čarlsa (Charles), u kojem živi sa suprugom Kamilom (Camillom). Palača je izgrađena 1825. godine, a za njen dizajn zaslužan je britanski arhitekt Džon Neš (John Nash). Tokom povijesti, bila je dom mnogih britanskih prinčeva i vojvoda.

Za razliku od Bakingemske palače, u ovoj rezidenciji prevladavaju nešto umjereniji tonovi. Većina prostorija bazirana je na neutralnim pastelnim nijansama u kombinaciji sa masivnim namještajem od punog drveta, naravno pozlaćenog.

Raskošnih kraljevskih domova ima i izvan Velike Britanije, a jedan takav smjestio se u Švedskoj. To je palača Drotningholm, današnji dom princeze Madeline (Madeleine) i njenog supruga Krisa O’Nila (Chris O'Neill).

Umiješala prste

Svježe boje, pastelna zelena, blijedoroze, cvjetni detalji i zlatni namještaj, najbolje opisuje unutrašnjost ove stoljetne građevine.

Dom danske kraljevske porodice na prvi pogled, također, izaziva zavist. Osim grandiozne vanjske izvedbe, i unutrašnjost palače ostavlja bez daha. Za razliku od ostalih kraljevskih rezidencija, ova palača odiše nešto modernijim interijerom. U uređivanju interijera svoje prste imala je lijepa princeza Meri (Mary), koja modne stručnjake oduševljava i stilom odijevanja.

Kralj Vilijam-Aleksander (Willem-Alexander) i njegova supruga, kraljica Maksima (Maxima) od Holandije žive u prekrasnoj vili Aikenhorst u gradiću Vasenaru na jugu zemlje. Bogato zelenilo koje odlikuje ovaj posjed, sigurno je prvo što mnogima upada u oko, ali se ova rezidencija itekako može pohvaliti i glamuroznom unutrašnjosti.

Dom španske kraljevske porodice nalazi se u palači pod imenom “Prince's Pavilion” u Madridu. Kad je kralj Felipe 2014. došao na prijestolje, njegova supruga Leticija (Letizia) odabrala je da će upravo ova rezidencija biti njihovo stalno boravište, za razliku od dosadašnjih vladara, koji su uglavnom živjeli u palači “Zarzuela”. Posjed u kojem borave, prostire se na ukupno 3.100 kvadrata, a vila je na dva sprata.

“The Little House” Najzanimljiviji kutak za dječiju igru je građevina pod nazivom “The Little House”, smještena u vrtu Bakingemske palače, a izgrađena je za šesti rođendan današnje kraljice Elizabete II. Dobila ju je na poklon od roditelja i često je tokom djetinjstva u njoj provodila vrijeme sa mlađom sestrom Margaret (Margareth). Kućica je zbog svojih proporcija namijenjena isključivo djeci, a unutar nje napravljeni su kuhinja, dnevni boravak, spavaća soba i kupatilo. 

AVAZ.BA

Podijelite članak
  • 15
    Shares

Zapratite 072info na Instagramu! 

KLIKNI OVDJE

Holler Box