Pogledajte luksuznu tvrđavu kralja droge u Beogradu

Pogledajte luksuznu tvrđavu kralja droge u Beogradu

Velelepno zdanje na Zvezdari, koje drastično podsjeća na nekadašnje sjedište “zemunaca” u Šilerovoj ulici, procjenjeno je na oko pet miliona eura.

Imanje Dragoslava Kosmajca smešteno je na najvišoj tački u Beogradu, između Žabljačke i Ilindenske ulice, pored nekadašnje hidrometeorološke stanice na Zvezdari, piše Blic.

Površine je 60 ari, a na njemu se nalazi nekoliko objekata, među kojima dominira šestospratni dvorac od 2.500 kvadrata. Unutrašnjost imanja skrivena je od očiju javnosti betonskim zidinama visine preko tri metara, koji se protežu cijelom dužinom placa.

Okolne kuće i zgrade nalaze se na nizbrdici, zbog čega su krovovi i onih najviših ispod nivoa ovog bajkovitog dvorišta. Posljednji sprat, odnosno galerija koja je sva u staklu, jedino je što se može nazirati kroz bujno rastinje iz određenih uglova ulice.

Ulaz se nalazi u slijepoj Žabljačkoj ulici broj 17, gdje visoke kapije postavljene u obliku slova G spaja osmatračnica sa stražarima. Na svakom ćošku postavljene su kamere za video-nadzor koje pokrivaju svaki pedalj ulice.

– Znamo ga svi iz viđenja, a neke komšije su i bile u njegovoj kući. Nikada se nije previše eksponirao po kraju, nismo znali čime se tačno bavi, mada se pričalo da ni on ni žena nemaju dana radnog staža. Od komšija koje su ulazile čuo sam da tako nešto ne postoji ni na filmu. Od egzotičnih biljaka u dvorištu zbog kojih je sproveo i grijanje tokom zime, bazena, šestospratnice sa liftom, sportske hale, zasebne kuće od 150 kvadrata za poslugu – pričaju Kosmajčeve komšije i dodaju da sve to tako izgleda dugi niz godina.

Prilaz zamku ulepšavaju engleski travnjak, fontane i ogroman bazen, a čitav ambijent neuporediv je čak i s najekskluzivnijim hotelima na Beverli Hilsu. Iako se od vlasnika ovakvih kuća najčešće očekuje izraženi neukus, komšije kažu da je unutrašnjost uređena sa stilom. Motivi odranih divljih zvjeri ovdje se navodno ne mogu vidjeti, što se ne može reći za unikatni stilski namještaj, umjetničke slike i brojne antikvitete.

– Kosmajac je proizvod ove države. Očigledno da je radio za vlast, punio im džepove jer je nemoguće da se tek sada neko njime bavi. Ovo bogatstvo koje vidite ovde nije ni prinjeti onome koje ima duž cijele Zvezdare. To su desetine hiljada kvadrata samo nepokretne imovine – istakao je jedan od Kosmajčevih komšija.

Osnovno pitanje koje se nameće, a koje ni stanarima ovog dijela Zvezdara ne da mira jeste kako da policija, BIA i ostale bezbjednosne agencije nikada nijednu krivičnu prijavu nisu napisali niti se ozbiljnije pozabavili čovjekom čije se bogatstvo u jednoj ovakvoj Srbiji procjenjuje na milijardu evra. Njega je poslednji javno spomenuo premijer Aleksandar Vučić, poslije čega je Kosmajac pobjegao iz Srbije.

Misteriozna treća osoba

Jedna od retkih fotografija Kosmajca je ona na kojoj je uslikan kako u hotelu “Hajat” sjedi sa Ljubišom Buhom Čumetom. U policiji vjeruju da je u pitanju jedan poznati beogradski biznismen.

Lociran u Herceg Novom

Crnogorska policija locirala je Dragoslava Kosmajca u Herceg Novom, gdje je došao sa sinom Lazarom, saznaje “Blic”. On je prije tri dana napustio Srbiju i automobilom prešao granicu sa slovačkim pasošem. Sa njim je bila još jedna osoba sa kojom nije u srodstvu, pa se pretpostavlja da je u pitanju radnik obezbjeđenja.

Učenik Eskobara

Kosmajac je, prema izvještajima stranih službi, na početku svoje “karijere” bio bliski saradnik ozloglašenog kolumbijskog narko-bosa Pabla Eskobara. Od njega je, navodno, učio zanat i bio jedina osoba se teritorije Evrope koja je sa ubijenim bosom svojedobno sarađivala.

Svi bosovi imaju slovačke pasoše

Kosmajac, kao i nedavno uhapšeni Darko Šarić, ima slovački pasoš sa kojim je pobegao u Crnu Goru. Slovačke pasoše imaju mahom bosovi iz cele Evrope, među njima i albanski Naser Keljmendi, ali i jedan od vođa bande “Pink Panter” Zoran Kostić, koji je prošle godine uhapšen u Parizu.

Čuvar parkinga

Dok je kao mladić služio kaznu u požarevačkoj “Zabeli”, Kosmajac je jedno vrijeme bio čuvar zatvorskog parkinga. Sagovornik “Blica” tvrdi da su se na ta mjesta uvijek postavljali zatvorenici “od povjerenja”.

Pratio ga i MI6

Kosmajac je navodno prije desetak godina bio pod prismotrom britanske tajne obavještajne službe MI6 zbog sumnje da je u sprezi sa narko-kartelima iz Južne Amerike.

Blic

Dobivaj najvažnije vijesti porukom na Viberu: KLIKNI OVDJE

NAJNOVIJE

BISSTOURS
rentacarZenica