Portal 072info

POJAVILE SE UHOLAŽE: Nakon kiše ulaze u stanove, nema razloga za paniku!

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

“I ranije sam ih viđala, uglavnom po jednu na vešu koji se suši, ali uspaničila sam se kada sam kasno naveče upalila svjetlo i vidjela da su mi te bube bukvalno okupirale kuću. Zgrozila sam se jer ih je bilo po zidu, prozorima i vratima, pa čak i u kišobranu

Najezda kukaca, u narodu poznatih kao uholaže ili škarice, pojavila se u više banjalučkih naselja.

“I ranije sam ih viđala, uglavnom po jednu na vešu koji se suši, ali uspaničila sam se kada sam kasno naveče upalila svjetlo i vidjela da su mi te bube bukvalno okupirale kuću. Zgrozila sam se jer ih je bilo po zidu, prozorima i vratima, pa čak i u kišobranu”, priča mještanka naselja Lazarevo.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Prema njenim riječima, najviše ju je zabrinulo to što je čula da ove bube ljudima ulaze u uši. Vladimir Šušnjar, direktor preduzeća “Eko-bel”, objasnio je da ovi insekti nisu nimalo štetni, već naprotiv, jako korisni u prirodi.

“Uholaže nisu opasne, one ne ulaze u uho, to je samo mit. Naprotiv, one se hrane biljkama i plodovima”, ističe Šušnjar. Dodaje da su ekipe “Eko-bela” imale intervencije u vezi s ovom problematikom.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Branka Bilbija, asistent na predmetu zoologija beskičmenjaka na PMF-u, potvrdila je da ne postoji nikakva opasnost od ovih insekata, te da, uprkos njihovom pomalo zastrašujućem izgledu zbog kliješta koje imaju, oni ne ulaze u uši, niti mogu nauditi ljudima.

“Nije čudno što su se pojavili nakon kiše jer oni vole vlažno stanište, a to opravdava činjenicu da se često nalaze na vešu koji se suši. Inače, žive u šumama i stoga im odgovara stanište gdje ima zemlje, na primjer u cvijeću u vrtu”, navodi Bilbija.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Prema njenim riječima, ovi insekti su uglavnom aktivni u večernjim časovima, zbog čega su manje uočljivi po danu. Bez obzira na bezopasnost ovih kukaca, nije prijatno vidjeti ih u kući, posebno ako se radi o većem broju.

“Iako ih ne treba dirati, obični sprej protiv insekata može pomoći, ali i mreža koja se postavlja na prozor jer sprečava ulazak nekih drugih insekata ili gmizavaca u kuću”, poručuje Branka Bilbija, asistent na predmetu zoologija beskičmenjaka na PMF-u, pišu Nezavisne novine.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME
Podijelite članak
REKLAMA
KRAJ REKLAME
REKLAMA
KRAJ REKLAME

Zapratite nas na FB! (PROMO)