Portal 072info

POJAVILE SE UHOLAŽE: Nakon kiše ulaze u stanove, nema razloga za paniku!

“I ranije sam ih viđala, uglavnom po jednu na vešu koji se suši, ali uspaničila sam se kada sam kasno naveče upalila svjetlo i vidjela da su mi te bube bukvalno okupirale kuću. Zgrozila sam se jer ih je bilo po zidu, prozorima i vratima, pa čak i u kišobranu

Najezda kukaca, u narodu poznatih kao uholaže ili škarice, pojavila se u više banjalučkih naselja.

“I ranije sam ih viđala, uglavnom po jednu na vešu koji se suši, ali uspaničila sam se kada sam kasno naveče upalila svjetlo i vidjela da su mi te bube bukvalno okupirale kuću. Zgrozila sam se jer ih je bilo po zidu, prozorima i vratima, pa čak i u kišobranu”, priča mještanka naselja Lazarevo.

Prema njenim riječima, najviše ju je zabrinulo to što je čula da ove bube ljudima ulaze u uši. Vladimir Šušnjar, direktor preduzeća “Eko-bel”, objasnio je da ovi insekti nisu nimalo štetni, već naprotiv, jako korisni u prirodi.

“Uholaže nisu opasne, one ne ulaze u uho, to je samo mit. Naprotiv, one se hrane biljkama i plodovima”, ističe Šušnjar. Dodaje da su ekipe “Eko-bela” imale intervencije u vezi s ovom problematikom.

Branka Bilbija, asistent na predmetu zoologija beskičmenjaka na PMF-u, potvrdila je da ne postoji nikakva opasnost od ovih insekata, te da, uprkos njihovom pomalo zastrašujućem izgledu zbog kliješta koje imaju, oni ne ulaze u uši, niti mogu nauditi ljudima.

“Nije čudno što su se pojavili nakon kiše jer oni vole vlažno stanište, a to opravdava činjenicu da se često nalaze na vešu koji se suši. Inače, žive u šumama i stoga im odgovara stanište gdje ima zemlje, na primjer u cvijeću u vrtu”, navodi Bilbija.

Prema njenim riječima, ovi insekti su uglavnom aktivni u večernjim časovima, zbog čega su manje uočljivi po danu. Bez obzira na bezopasnost ovih kukaca, nije prijatno vidjeti ih u kući, posebno ako se radi o većem broju.

“Iako ih ne treba dirati, obični sprej protiv insekata može pomoći, ali i mreža koja se postavlja na prozor jer sprečava ulazak nekih drugih insekata ili gmizavaca u kuću”, poručuje Branka Bilbija, asistent na predmetu zoologija beskičmenjaka na PMF-u, pišu Nezavisne novine.

Podijelite članak

Zapratite 072info na Instagramu! 

KLIKNI OVDJE

Holler Box