Portal 072info

Pojavio se podtip gripe H3N2 u BiH

Domovi zdravlja posljednjih dana bilježe povećan broj pacijenata, od najmlađih do najstarijih, koji boluju od respiratornih infekcija. Izuzetno hladno vrijeme koje je zahvatilo našu zemlju donijelo je i gripu.

Premda bh. epidemiološke službe još ne daju informacije u vezi eventualne epidemije gripe, sigurno je da se pojavio podtip gripe H3N2.

Iz Zavoda za javno zdravstvo Kantona Sarajevo kažu da nema potrebe za proglašenjem epidemije.

Bolest nastupa naglo, sa visokom temperaturom iznad 38 stepeni, koja traje nekoliko dana. Prate je malaksalost, bolovi u mišićima, suhi kašalj i grlobolja. U Udruženju ljekara porodične medicine u Federaciji BiH ističu da pacijenti na vrijeme cijepljeni protiv gripe, nemaju razloga za brigu.

“U toku prošle sedmice ali i jutros, nisam imala utisak povećanog broja gripoznih bolesnika. Zaista, ima mnogo preglada, respiratornih infekcija gornjih disajnih puteva, temperatura. Pogotovo radno aktivno stanovništvo i djeca. Sve one situacije u kojima je mnogo ljudi u prostoriji, škole, kancelarije, uopšte radno aktivno stanovništvo”, kazala je prim. dr. Vildana Bilić, specijalista opće medicine.

Arman Šarkić, portparol Javne ustanove Domovi zdravlja KS, tvrdi da za sada nema epidemije gripe.

– Nema razloga za zabrinutost, sve je u granicama prosjeka za ovo doba godine. Ono što je bitno, za razliku od Srbije i Hrvatske, mi nemamo epidemiju gripe. Na svu sreću nas je preskočilo, vjerovatno da i niske temperature pogoduju tome. Mi imamo pojačan broj viroza koje su drugačije od gripe, dok su slučajevi gripe tek sporadični, rekao je za BHRT Šarkić.

Fokus.ba

Podijelite članak