Pojeftinjenje nafte: Cijena pala za gotovo pet posto

Cijena nafte pala je za gotovo pet posto jučer popodne, javlja Anadolu Agency (AA).

Pridruži se Viber grupi 072info, do najvažnijih vijesti samo jednim klikom: KLIKNI OVDJE
Preuzimanje tekstova dozvoljeno uz obavezno navođenje i linkanje izvora “072info”.

Cijena sirove nafte pala je za 4,77 posto, te sada barel iznosi 55,51, u odnosu na ranijih 58,29 američkih dolara. Do naglog pada cijene jučer je došlo uslijed povećane isporuke nafte iz Sjedinjenih Američkih Država u kojima su dnevne zalihe u samo jednoj sedmici porasle na 10,9 miliona barela.

U februaru su dnevne zalihe iznosile 9,2 miliona barela. U sedmici koja se završava na 3. april ukupne zalihe barela u SAD-u su iznosile 482,4 miliona, što je najveće nagomilavanje nafte u zemlji zabilježeno od 2001. godine.

Porast zaliha sirove nafte doveo je do prezasićenosti ponude na globalnom tržištu.

Osim toga, u utorak je Saudijska Arabija koja proizvodi i izvozi najveće zalihe nafte u svijetu javila da je dnevni prosjek proizvedene nafte tokom marta bio 10,3 miliona barela, premašivši rekord od 10,2 miliona barela dnevno koji je zabilježen u augustu 2013. godine.

Saudijski ministar za naftu Ali al-Naimi izjavio je da očekuje da se proizvodnja nafte u zemlji na dnevnom nivou zadrži na 10 miliona barela, a shodno tome i da se stabilizira njena cijena u svijetu.

Također, je dodao da njegova zemlja ne koristi svoj energetski resurs u političke svrhe i da se nema namjeru takmičiti s proizvođačima drugih energetskih izvora.

“Naprotiv, pozdravljamo proizvodnju svih novih energetskih izvora koja će doprinijeti stabilnosti na tržištu”, izjavio je Al-Naimi.

bh-index.com