Pokažimo da smo svi ljudi i da su djela dobrote svuda oko nas

crveni krst 1
Dobivaj najvažnije vijesti porukom na Viberu: KLIKNI OVDJE
MARKETING

Svjetski dan i Nedjelja Crvenog krsta/križa i Crvenog polumjeseca obilježavaju se svake godine od 8. do 15. maja kako bi se javnosti predstavio humanitarni rad Međunarodnog pokreta Crvenog krsta/križa i Crvenog polumjeseca (CP) u svijetu, saopćeno je iz Društva Crvenog krsta/križa Bosne i Hercegovine (DCK/KBiH).

– Protekle mjesece i godine obilježile su višestruke krize koje nikoga nisu poštedile – od pandemije Covid-19 do kriza izazvanih klimatskim promjenama, humanitarnih vanrednih situacija i eskalacije sukoba. Ali uprkos tome, ima toliko nade i humanosti koja se nalazi u obliku djela dobrote – navodi se u saopćenju.

Stoga je, kako se nadalje navodi, ove godine cilj obilježavanja tog značajnog datuma da se naglasi – da smo svi ljudi, da su djela dobrote svuda oko nas, te da bez obzira koliko su ova djela velika ili mala, ona imaju ogroman uticaj na živote ljudi.

– Vjerujemo da djela dobrote imaju moć da izazovu talasasti efekat, da se umnože, da se šire po zajednicama, zemljama i cijelom svijetu. Vjerujemo u moć ljubaznosti, a Pokret je prisutan svuda, širom svijeta, pružajući pomoć najugroženijima u svim kontekstima – od katastrofa velikih razmjera, rada u situacijama sukoba, pa do udaljenih i teško dostupnih područja do kojih ne može doći ni jedna druga humanitarna organizacija – navodi se.

Uz neutralnost i nepristrasnost, Pokret nudi nadu i pomoć i djeluje kao snaga pozitivnih promjena u zajednicama kada je to najviše potrebno.

– DCK/KBiH, kao punopravni član Pokreta, će kroz Crveni krst RS, Crveni križ FBiH i Crveni krst/ križ Brčko distrikta BiH provoditi raznovrsne aktivnosti, sa ciljem da pod sloganom ‘Svi smo ljudi’ ovog Svjetskog dana i Nedjelje Crvenog krsta/križa i Crvenog polumjeseca slavimo sve vrste djela dobrote i pokažemo kako oni zajedno imaju istinski globalni uticaj – ističu iz DCK/KBiH.

Tako će povodom obilježavanja Svjetskog dana i Nedjelje Crvenog krsta/križa i Crvenog polumjeseca, a u skladu sa spomenutim sloganom, zaposleni i volonteri DCK/KBiH kroz njegove sastavnice provesti informativno-promotivne, edukativne, socijalne, zdravstvene i ostale aktivnosti.

Između ostalog, planirani su – štampa i distribucija markica (za građanstvo i za pošte) i plakata, prikupljanje dobrovoljnih priloga građana putem markica Crvenog krsta/križa, medijska promocija – nastupi na TV i radio stanicama širom BiH, te prijemi i/ili sastanci sa predstavnicima vlasti i zajednice.

Planirani su, također, organizovanje izložbe „Priča o jednoj ideji“, organizovanje pokaznih vježbi iz pružanja prve pomoći kao i masovne edukacije javnosti o osnovnim koracima kardiopulmonalne reanimacije, sajam Crvenog krsta/križa – Postavljanje informativno-edukativnih štandova za svaku programsku aktivnost, online kampanja i radionice širenja znanja o vrijednostima Pokreta i distribucija humanitarne pomoći, kao i akcije dobrovoljnog darivanja krvi, navodi se u saopćenju.