Portal 072info

POKLON ZENIČANIMA POVODOM NOĆI LEJLETUL-KADR: Svečano otvorena izložba “Fenomen Kur'ana” (FOTO)

Novi projekat u režiji doc. dr Esmira Halilovića, profesora na Katedri za vjerske znanosti Islamskog pedagoškog fakulteta Univerziteta u Zenici danas je nakon Sarajeva, svečano otvoren i u zeničkom Gradskom muzeju.

Pred nekoliko desetina posjetitelja, prijatelja i omladinaca, svečanim programom, danas je otvorena izložba pod nazivom “Fenomen Kur'ana”, koju je otvorio prof. dr. Šefik Kurdić, a koja će u gradu Zenici boraviti sve do 9. jula 2016. godine.

“Posebno mi je zadovoljstvo što možemo prisustvovati promociji Kur'ana i što možemo vidjeti šta se zagovara u Kur'anu, što je ujedno bio i cilj Esmira Halilovića da se javnosti pokaže. Na 850 mjesta u Kur'anu se spominju termini koji upućuju na nauku meditiranje, učenje, dok na svijetu ne postoji druga knjiga koja ima takav uticaj kao Kur'an. Mislim da je ovo najbolji poklon vama Zeničanima za 27.noć, za najodabraniju noć u godini jednog muslimana”, na svečanom otvaranju istakao je profesor Kurdić.

Projekat je osmišljen da se, na multidisciplinaran, slikovit, interaktivan i moderan audio-vizuelan način, predstavi posljednja Božija objava ljudskom rodu – časni Kur'an. Izložbu čine 33 edukativna panoa, makete, video-sadržaji, artefakti u vezi Kur'ana (neki od najstarijih prijepisa Kur'ana u Bosni i Hercegovini, prijevodi Kur'ana na više od 20 jezika, materijali na kojima se pisao Kur'an) i, po prvi put, VR – virtuelna stvarnost.

“Čast mi je i zadovljstvo da na jedan novi način predočimo Kur'an, da razgovaramo o Kur'anu, o savremenom kontekstu u savremenom vremenu. Mjesec Ramazan je mjesec objave Kur'ana, tako da smo ovu izložbu tempirali za Ramazan, a posebno mi je drago što za 27.noć, mubarek noć otvaramo izložbu u Zenicu. U ovoj izložbi smo na jedan novi način pokušali približiti Kur'an kroz historijat Kur'ana, cilj nam je da vizualiziramo Kur'anske pouke i da vizualiziramo historijat Kur'ana kako se pisao, od najstarijih materijala poput kamena, kože, drveta, kosti, jer razlika je kada se to vidi i razlika je kada se to pročita. To nam je bio glavni cilj”, istakao je organizator ovog projekta za 072info doc. dr Esmir Halilović.

Na izložbi je predstavljeno oko 50 Kur'anskih ajeta na 30 panoa, na kojim Allah dž.š. poziva ljude na razmišljanje, kako o ovom, a naručito o Onom svijetu. Izložba je po riječima organizatora, podijeljena u tri cjeline i to: prvu cjelinu čine informacije o Kur'anu,  o stvaranju nebesa, galaksija, u kojima su se spomenule i naučne činjenice koje su se naknadno i potvrdile, drugu čine stvaranje čovjeka a treću dokati na koje Allah dž.š. upućuje ljude.

“Pokušali smo uvesti novinu tj. virualnu stvarnost koja je osmišljena po prvi put u Bosni i Hercegovini, gdje ćemo predstaviti sveta mjesta Mekku, Medinu, pećinu Hira kao i druga sveta mjesta, koja su vrijedna pomena i historije islama.

Izlozba će javnosti biti predočena i u peridu nakon Bajrama, te svi zainteresovani imat će priliku uživati u izložbi i zbližiti se sa Svetom knjigom muslimana.

Izložba će se moći pogledati u radno vrijeme Muzeja, ali i od 21:00 do 23:00 tokom mjeseca ramazana.

Ulaz za sve posjetioce je besplatan.

Na fotografijama koje vam donosimo, pogledajte dio svečanog otvaranja projekta “Fenomen Kur'ana”, a koji je upotpunio i zenički hor En-Nahl.

[Galleries 814 not found]

Podijelite članak

Zapratite 072info na Instagramu! 

KLIKNI OVDJE

Holler Box