Portal 072info

Pokrenuta opsežna akcija protiv švercera kineske robe

Po nalogu tužioca Tužilaštva BiH, od ranih jutarnjih sati, više desetina policijskih službenika SIPA-e i policijskih agencija koje pružaju podršku u akciji, u saradnji s Upravom za indirektno oporezivanje (UIO) BiH, na terenu su izvršili pretrese i privođenja usmjerena na više fizičkih i pravnih osoba koja su meta ovih aktivnosti.

Radi se o osobama osumnjičenim za krivična djela organizirani kriminal u vezi s krivičnim djelom porezne utaje ili prevare.

Oni se sumnjiče da su od 2011. do 2014. godine, preko pravnih osoba vršili uvoz robe porijeklom iz NR Kine, koju su prosljeđivali njima poznate osobe koja su tu robu bez evidentiranja u poslovnim knjigama prodavala za gotov novac na području tržnice Arizona kod Brčko Distrikta i na području Sarajeva, a da bi to prikrili u proslovnim knjigama preko pravnih lica fiktivno prikazivali da se roba nalazi na zalihama.

Aktivnosti se provode u više gradova širom BiH, u oba entiteta i Brčko Distriktu BiH, a usmjerene su na više pravnih i fizičkih lica.

Prema prikupljenim i raspoloživim dokazima, finansijskim malverzacijama koje su predmet istrage, izbjegavanjem plaćanja PDV-a budžet BiH, a samim tim i svi građani, oštećeni su za iznos od oko 8,5 miliona KM.

S obzirom da su aktivnosti u toku, Tužilaštvo BiH u ovom trenutku ne može dati više informacija za javnost i medije.

– Ova aktivnost pokazuje odlučnost Tužilaštva BiH i partnerskih institucija u borbi protiv organiziranog i finansijskog kriminala, radi uspostave vladavine prava u našoj zemlji – ističe se u saopćenju tog tužilaštva.

Fena

Podijelite članak