Pola zdravlja je u šetnji

Dobivaj najvažnije vijesti porukom na Viberu: KLIKNI OVDJE

Kada ste pod stresom ništa ne može da vas opusti kao duga šetnja, bilo u prirodi ili u gradu. Pa i ne mora da bude duga.

Ovaj vid aktivnosti toliko prija organizmu da nas ne bi čudilo da doktori uskoro počnu da svakom od nas prepisuju šetnju na recept. Prema riječima dr Tomasa Frajdena, direktora britanskog Centra za prevenciju i kontrolu bolesti, ova jednostavna navika može da se svrsta među veoma efikasne metode liječenja brojnih bolesti, a da bismo postigli rezultate dovoljno je da šetamo samo 15-20 minuta dnevno. Dakle, nema više izgovora da nemate vremena za hodanje. Stoga navodimo nekoliko pozitivnih efekata redovnog koračanja po naše zdravlje:

Smanjuje rizik od infarkta i ostalih kardiovaskularnih oboljenja

Naučnici su utvrdili da dva i po sata nedjeljno provedena u šetnji, odnosno 21 minut dnevno, za 31 odsto smanjuju mogućnost od kardiovaskularnih oboljenja, a za procenat više od prerane smrti.

Redukuje tjelesnu težinu

Svaki čovjek ima gene koji utiču na sklonost ka gojenju, a jedan od najlakših načina da se izborimo sa tim je da umanjimo njihov uticaj. Utvrđeno je da jednočasovna dnevna šetnja bukvalno prepolovi ove gene, dok 15 minuta ove aktivnosti tokom dana pomaže u obuzdavanju želje za slatkišima, pa i pri mršavljenju. Takođe, redovno, svakodnevno 20-minutno hodanje, podiže nivo serotonina, zbog čega ćete se osjećati manje stresirano i nećete se prejedati na nervnoj bazi.

Snižava krvni pritisak

Ljekari su potvrdili da je deset minuta šetnje tokom dana dovoljno da vam pomogne u snižavanju pritiska, a ukoliko hodate 15-20 minuta svakog dana, veće su šanse da će vam se pritisak ustaliti u granicama normale.

Poboljšava pamćenje

Studija je pokazala da 40 minuta šetnje nedjeljno ojačava memoriju, a 15-20 minuta hodanja dnevno usporava smežuravanje mozga usljed starenja.

Umanjuje bol u zglobovima

Šetanjem podmazujete zglobove i ojačavate hrskavice, naročito u kolenima, i sprečavate ukočenost i bol u kičmi.

novosti.rs