AUTOR: H.D.
DATUM:
KATEGORIJA: Lifestyle / Zabava

Novo istraživanje pokazalo je da izloženost polenumože povećati rizik od zaraze covidom-19, čak i za one koji ne pate od alergija.

“Prije nekoliko godina moji su kolege pokazali da pelud može smanjiti reakciju našeg imunološkog sustava. Naime, polen ometa proteine koji signaliziraju antivirusni odgovor u stanicama koje oblažu dišne ​​putove što može dovesti do toga da netko poistane osjetljiviji na potencijalno čitav niz respiratornih virusa, poput virusa gripe i drugih SARS virusa”, kazao je fiziolog Lewis Ziskan sa sveučilišta Columbia u SAD-u.

“Tijekom ovog istraživanja promatrali smo kako izloženost polenu utječe na rizik zaraze covidom-19. Analizirali smo kako se broj novih infekcija mijenjao s porastom ili padom razine polena u 31 zemalja diljem svijeta. Otkrili smo da je u prosjeku oko 44% varijabilnosti stope slučajeva covida-19 povezano s izloženošću polenu, često u sinergiji s vlagom i temperaturom”, dodao je.
Nije samo problem za one s alergijama

Studija je pokazala da su stope zaraze počele rasti četiri dana nakon značajnog povećanja razine polena. Ako nije bilo lokalnog lockdowna, stopa zaraze povećala se u prosjeku za oko 4% na 100 polenskih čestica u kubičnom metru zraka. Lockdown je za pola smanjio razinu porasta zaraza.

Izloženost polenu nije problem samo za one koji imaju alergije, već se radi o općenitoj reakciji na polen. Istraživanje je pokazalo da su u korelaciji s porastom infekcija covidom-19 čak i one vrste peludi koje obično ne uzrokuju alergijske reakcije, piše The Conversation.
Kako se zaštititi?

Stručnjaci savjetuju da ljudi na dane kada je u zraku visoka razina polena što više ostaju kod kuće u zatvorenome ili da na otvorenome nose maske. Čestice polena su dovoljno velike da će ih zaustaviti svaka maska ​​dizajnirana za alergije.

Sezona polena zbog klimatskih promjena počinje sve ranije i traje sve duže. Počinje u proljeće, traje preko ljeta, a nastavlja se u jesen zbog ambrozije, prenosi Index.