Screenshot 2 60
AUTOR: H.D.
DATUM: stu 15, 2021 @ 12:15
KATEGORIJA: Svijet / Vijesti
FIXGEHALT

Bjegunac koji stoji iza jedne od najozloglašenijih pljački banaka u Americi, identifikovan je nakon 52-godišnje potrage, objavila je policija.

NER FIT

Theodore John Conrad, koji je radio kao blagajnik u Society National banci u Cleveland, u julu 1969. godine je odlučio da opljačka svoje poslodavce.

Nestao je sa 215.000 dolara, što bi danas odgovaralo vrijednosti od oko 1,7 miliona dolara.

Za njim je pokrenuta potraga koja je trajala više od 50 godina, a u tom periodu često je o njegovu “poduhvatu” govoreno u televizijskim emisijama koje su emitovane pod nazivom “Najtraženiji” i “Neriješena misterija Amerike”.

Tekst se nastavlja nakon reklame

Američki istražioci kažu da je nakon pljačke nastavio da živi skromnim i mirnim životom, a “New York Times” piše da je posljednjih 40 godina radio u prodavnici polovnih automobila i kao instruktor golfa.

Nedugo nakon pljačke i nestanka, Conrad je promijenio ime u Tomas Randel i pobjegao u Washington, pa u Los Angeles, a potom se nastanio u predgrađu Bostona, oko 1.000 kilometara od mjesta zločina.

Conrad je navodno rekao prijateljima za svoje planove o pljački banke, te im se pohvalio da bi to njemu bilo jednostavno da obavi.

NJegov slučaj se vodio kao zaboravljen, neriješen.

Conrad je umro u maju od raka pluća, a nedugo nakon toga istražioci su upozorili na posmrtnicu u novinama na ime Tomas Randel.

Postepeno su uspjeli da povežu posmrtnicu sa dokumentima iz šezdesetih godina koje je “Randel” u to doba ispunio.

Među otkrivenim dokazima pronađeni su i dokumenti o Randelovom stečaju sa suda u Bostonu iz 2014. godine.

LIDER