Političari iz RS-a ne daju ni milimetra poljoprivrede državi, a žele u EU?!

Photo: Luka Stanzl/PIXSELL
Dobivaj najvažnije vijesti porukom na Viberu: KLIKNI OVDJE

Na šestom sastanku Pododbora za poljoprivredu i ribarstvo između EU i BiH koji je održan prošle sedmice, po ko zna koji put ukazano je na važnost harmonizacije mjera poljoprivredne podrške u cijeloj BiH i sa zakonodavstvom EU.

Piše: A. DUČIĆ

Evropska komisija je tako, ponovo, pozvala BiH da provede popis poljoprivrede, a koji je zadnji put u BiH urađen davne 1960. godine! Također, po ko zna koji put, preporuka Evropske komisije je da se izradi i usvoji zakon o organskoj proizvodnji na državnom nivou.

Političari iz RS-a a samim time i zvaničnici koji dolaze iz ovog entiteta konstantno odbijaju da se navedeni zakon o organskoj proizvodnji donese na državni nivo, iak obi ovo zakonsko rješenje doslovno preporodilo poljoprivredu u cijeloj državi omogućivši joj barem priblićnu konkurentnost na evropskom tržištu.

Naime, Ustavom Bosne i Hercegovine poljoprivreda ne spada u nadležnost institucija BiH i propisano je da BiH može preuzeti nadležnosti u onim stvarima u kojima se o tome postigne saglasnost entiteta.

Iako je u više navrata od nadležnih institucija traženo mišljenje na prijedlog izrade navedenog zakona koji bi uređivao organsku proizvodnju na nivou BiH, nije postignuta saglasnost svih nadležnih institucija čime nije bilo moguće ni pripremiti nacrt. Glavni kočničar je Ministarstvo poljoprivrede RS odakle konstatno sitžu stavovi da „za donošenje Zakona o organskoj proizvodnji na nivou BiH, NEMA Ustavnog osnova“. Uzalud je bila saglasnost iz FBiH.

Inače, u izvještaj Evropske komisije o napretku BiH za prošlu godinu navedeno je mnogo toga što BiH treba poduzeti kada je riječ o poljoprivredi ukoliko želi u EU.

– Bosna i Hercegovina je u ranoj fazi pripremljenosti u oblasti poljoprivrede i ruralnog razvoja. Nema napretka u provođenju prošlogodišnjih preporuka. U toku provođenja Strateškog plana za ruralni razvoj za period 2018-2021., iako neujednačenim tempom u cijeloj zemlji, Bosna i Hercegovina još uvijek nije usvojila zakone na državnom nivou o organskoj proizvodnji i vinu. Preporuke iz 2020. nisu provedene i ostaju na snazi“, konstatovano je u izvještaju objavljenom lani.

U ovoj godini bi, prema izvještaju, Bosna i Hercegovina posebno trebala da efikasno provede Strateški plan za ruralni razvoj za period 2018.-2021., usaglasi program ruralnog razvoja i mjera podrške u cijeloj zemlji, i pripremi i usvoji novi strateški plan za ruralni razvoj nakon 2021, zatim da usvoji zakone na državnom nivou o organskoj proizvodnji i vinu te uskladi zakonodavstvo o politici kvaliteta na teritoriji cijele zemlje. No ništa od toga nije urađeno.

A.Dučić/Fokus.ba