Politička korupcija izazov za pravosuđe

Politička korupcija izazov za pravosuđe

Reakcija pravosuđa na korupciju u BiH daleko je od zadovoljavajuće, a bez obzira na to ne postoji analitička i kvalitativna procjena zasnovana na sistematskom monitoringu i analizi konkretnih predmeta, tvrde u Misiji OEBS-a u BiH.

Zbog toga su, kako su istakli, zajedno s Visokim sudskim i tužilačkim savjetom BiH potpisali memorandum s ciljem poboljšanja efikasnosti pravosuđa na predmetima političke korupcije s jedne strane, i birokratske ili korupcije “malog obima” u ključnim oblastima, kao što su zdravstvo ili obrazovanje, s druge.

“Prva kategorija zbog njene kompleksnosti i osjetljivosti predstavlja najznačajnije izazove pravosudnom sistemu i od monitoringa se očekuje da pruži ključne informacije u vezi sa djelotvornošću reakcije pravosuđa na korupciju, njenom sposobnošću da se pozabavi tim predmetima bez predrasuda i nezavisno od političke sfere, kao i u vezi s adekvatnošću zakonodavnog i institucionalnog okvira”, naveli su oni. 

Kako su naveli, projekat treba da identifikuje i analizira konkretne uzroke koji se nalaze u osnovi slabe reakcije pravosuđa na korupciju u BiH putem snažnog programa posmatranja sudskih postupaka.

“Rezultati tih aktivnosti monitoringa će biti iskorišteni za osmišljavanje koraka za izgradnju kapaciteta i za formulisanje ciljanih preporuka usmjerenih ka nadležnim partnerima u BiH”, pojasnili su u OEBS-u.

Milan Tegeltija, predsjednik VSTS-a, je “Nezavisnim” rekao da će sporazum s OEBS-om dovesti do boljeg praćenja predmeta u tužilaštvima i sudovima.

“To će biti dodatni analitički mehanizam za dijagnostikovanje kritičnih tačaka u procesima i institucijama koje stvaraju problem u ovoj oblasti”, rekao je Tegeltija i pojasnio da će praćenje doprinijeti i transparentnosti samih procesa.

Kako je istaknuto u memorandumu, koji je proslijeđen “Nezavisnim”, biće izrađena posebna metodologija kojom se predviđa praćenje sudskih postupaka odabranih predmeta korupcije i participativnim procesima, kao što su strukturisani intervjui.

“Problemi i trendovi u smislu kvalitete odgovora pravosuđa na korupciju će se identificirati i analizirati na zakonodavnom, institucionalnom i individualnom nivou, predložiće se adekvatne i izvedive mjere s ciljem jačanja uloge i kapaciteta pravosuđa u borbi protiv korupcije, te će se izraditi kriteriji za ocjenu napretka i uticaja provedenih mjera”, navedeno je u jednoj od ključnih tačaka memoranduma. 

Istaknuto je da će VSTS BiH poticati sudove na omogućavanje pristupa članovima Misije OEBS-a ročištima i predmetnim spisima, u skladu s Mišljenjem VSTV BiH iz 2006. godine o  pravu sudskih monitora OEBS-a na pristup dokumentima u sklopu njihovog praćenja rada sudova i tužilaštava u BiH.

“VSTS BiH će poticati sudije i tužioce da učestvuju u strukturiranim intervjuima i sastancima fokusnih grupa s osobljem OEBS-a i učestvovati u aktivnostima OEBS-a u vezi s njima. OEBS i VSTS BiH će zajednički organizovati dvije javne konferencije na kojima će se predstaviti rezultati i preporuke sadržane u prelaznom izvještaju projekta”, naglašeno je u memorandumu.

Dobivaj najvažnije vijesti porukom na Viberu: KLIKNI OVDJE

NAJNOVIJE

BISSTOURS
rentacarZenica