POLITIČKE IGRE: Slijedi li blokada i u formiranju Vijeća ministara BiH?

Pridruži se Viber grupi 072info, do najvažnijih vijesti samo jednim klikom: KLIKNI OVDJE
Preuzimanje tekstova dozvoljeno uz obavezno navođenje i linkanje izvora “072info”.
DEKRA

Nakon što je odgođeno potvrđivanja Vlade Federacije BiH danas u Sarajevu, bit će odgođeno i formiranja Vijeća ministara Bosne i Hercegovine, piše bh. novinska agencija Patria.

Vlade Federacije BiH neće biti još neko vrijeme, jer je Čović izigrao dogovor sa Izetbegovićem i Komšićem, a danas je svoju saglasnot na izbor Vlade FBiH povukao i potpredsjednik Federcije BiH Milan Dunović.

Predsjednik HDZ-a BiH ranije je najavio da Vijeće ministara BiH neće biti formirano dok se prvo ne formira Vlada FBiH.

– Važno je naglasiti da nema realiziranja dogovora u Vijeću ministara bez dogovora o Vladi Federacije – izjavio je Čović u više navrata na pres konferencijama u vrijeme dok su vođeni pregovori oko formiranja Vlade Federacije BiH.

Ustav Federacije BiH precizira da Vlada FBiH ima osam bošnjačkih, pet hrvatskih i tri srpske ministarske pozicije, s tim što se iz kvote najbrojnijeg naroda može izuzeti jedna pozicija i dati pripadnicima iz reda ostalih.

Tokom političkih pregovora Dragana Čovića, Bakira Izetbegovića i Željka Komšića kada su se svi odrekli nekih svojih dotadašnjih maksimalističkih zahtjeva, postignuto je kompromisno rješenje da SDA da šest bošnjačkih ministara ( plus premijer Bošnjak), DF tri srpska i jednog bošnjačkog, dok je HDZ preuzeo na sebe da od šest pripadajućih ministarskih mjesta na pet budu imenovani kadrovi iz reda hrvatskog naroda, a jedan iz reda ostalih.

Međutim, na današnjoj sjednici HDZ-ova za ministrica kulture i sporta Zora Dujmović insistirala je, po direktnom Čovićevom nalogu, da se izjasni kao Srpkinja, a ne iz reda ostalih na što su je svi ubjeđivali kako bi se deblokiralo potvrđivanje novog saziva Vlade.