Politika RS i Srbije podsjeća na ostvarivanje Drugog memoranduma SANU

1631295134 SA SRPSKI SVET PKG TJD 120210910 185114103 mxf 00 03 00 10 Still001 750x422 1

“Razvijmo trobojku”, poručio je na društvenim mrežama Aleksandar Vučić objavivši još jedan video snimak, a povodom predstojećeg Dana srpskog jedinstva, slobode i nacionalne zastave koji će zajedno obilježiti entietet RS i Srbija, uz poruku da je “srpski narod jedan i nedjeljiv”, jer gdje se “vije srpska zastava tu je srpstvo, koje vaskrslo”.

Samo dva dana ranije predsjednik Srbije ustvrdio je da stvaranje “Srpskog sveta” ili jedinstvenog područja na kojm žive Srbi nije državna politika Srbije, ali i da sintagma koju često koristi Aleksandar Vulin “nema ničega prijetećeg za druge u regione jer poziva na mir”.

Za Ramiza Salkića, potpredsjednika RS-a nema dvojbe, proslava i obilježavanje Dana srpskog jedinstva, slobode i nacionalne zastave je diskriminatorski, antiustvan čin i na tragu je stvaranja tzv.srpskog sveta.

Javne institucije u RS su, podsjeća, obavezne razviti trobojke, uz svečane akademije, dok je u svim osnovnim i srednjim školama osmišljen poseban program o zajedničkom identitetu i nacionalnom jedinstvu.

Sporazumom o specijalnim i paralelnim odnosima između Srbije i Republike Srpske a koji proizilazi iz Dejtonskog ugovora omogućena je suradnja u oblasti kulture i sporta, zdravstva i socijalne politike, turizma i zaštite okoline, informisanja, ali ne i zaobilaženje države BiH, što se u praksi konturno provodi. Usvajanje zakona kojima se potvrđuje posebnost ćiriličnog pisma, ali i najava o zajedničkim nastavnim programima, daleko je od onog što pretpostavlja navedeni sporazum

I nije samo problem u obrazovanju i zajedničkom prazniku

Mnogo je konkretnih primjera. U većinski državnom vlasništvu, Telekom Srbije kroz M:tel postao je neprikosnovne kablovski operater za televiziju, internet i telefoniju u RS, dok se slično najavljuju i za Elektroprivredu RS. Investicije Srbije koje zadiru u suverentet BiH poput Hidroelektrana na Drini ili Aerodroma u Trebinju, dok pitanje granica nije riješeno.

Jedinstvena politika i nastup vladajuće garniture u RS i Srbiji ili kako je prije nekoliko godina upozorio i Bogić Bogićević, sve podsjeća na ostvarivanje Drugog memoranduma Srpske akademije nauka i umetnosti. Ovaj dokument je Slobodna Bosna objavila 2013.godine, a koji je zapravo tajni plan za rastakanje državnih institucija BiH.

Od blokade institucija, odnosa prema međunarodnoj zajednici, do uvezivnja Srbije i RS, tačno precizirano u dokumentu koji je srbijanskim vlastima upućen je još 2011. godine

Sve navedeno jeste stvaranje srpskog svijeta jer ne postoji ništa što favorizuje BiH i stvara njen identitet. I sve se dešava bez adekvatnog odgovora države, stranaka koje sebe nazivaju državotvornim i jasnog stava međunarodne zajednice.

Dobivaj najvažnije vijesti porukom na Viberu: KLIKNI OVDJE