e15d8d4651250eaa7821fbf496d4cbec
AUTOR: H.D.
DATUM: ruj 22, 2021 @ 19:30
KATEGORIJA: BiH / Izdvojeno / Vijesti
FIXGEHALT

Zbog povećane potražnje za automobilima, ali i zbog nestašice autodijelova u cijelom svijetu i zastoja kod isporuke došlo je do poskupljenja polovnih vozila u BiH, tako da ona prvi put imaju veću vrijednost nego što je to realno, kažu stručnjaci iz ove oblasti i dodaju da se može očekivati da se ovakav trend rasta cijene i dalje nastavi.

Haris Muratović, predsjednik Udruženja zastupnika i trgovaca automobilima pri Privrednoj komori FBiH, kazao je za Nezavisne da je došlo do većih cijena polovnih auta na tržištu BiH i da će se to nastaviti.

– Ljudi koji su planirali pošle godine da kupe automobil, bilo da se radi o novom ili polovnom, prolongirali su svoju odluku upravo zbog pandemije, pa su to uradili u ovoj godini. Tako da su veće cijene upravo rezultat povećane potražnje za automobilima i manje ponude – kazao je Muratović.

Dodatni razlog skupljih polovnih auta je i to što su cijene novih auta veće, tako da one povlače i rast cijena polovnih auta.

– Na zapadu, odakle mi najviše uvozimo polovne aute, okrenuli su se ekološkim autima i nude različite programe, zamjena staro za novo, na način da automobili ispod Euro 4 norme ili oni koji su stariji budu uništeni – kazao je Muratović.

Dragan Trišić, predsjednik Grupacije za promet naftom i naftnim derivatima Privredne komore RS-a, ističe da prvi put polovni automobili imaju veću vrijednost nego što je to realno.

– To su tipični indikatori koji pokazuju da autoindustrija ima određenih problema sa planiranim projektima jer proizvođači automobila imaju problem sa isporukom, tako da su i kupci prinuđeni da čekaju više mjeseci na automobil – ističe Trišić.

Željko Vasilić iz autosalona “Braća Đukić” iz Dervente kazao je da su ove godine cijene polovnih vozila veće i za deset posto nego ranijih godina.

– Zbog pandemije prošle godine nije bilo proizvodnje, a smanjena je kupovina novih vozila, pa su polovna vozila poskupjela – kazao je Vasilić.

Ipak, u ovom salonu ove godine bilježe rast prodaje vozila, te su rezultati prodaje ove godine čak bolji nego i 2018.

Igor Gavran, ekonomski analitičar, kazao je da je ovo globalni problem upravo zbog nedostatka ključnih elektronskih komponenti, prije svega određenih čipova, koji negativno utječe na dostupnost vozila i na njihove cijene – kako novih, tako i polovnih.

– Kod nas je dodatno opterećenje nizak životni standard i svako poskupljenje djeluje jače nego u nekim drugim državama gdje i pojedinci i privreda imaju u prosjeku veće rezerve i štednju da mogu lakše podnijeti poskupljenja – kazao je Gavran.

Ističe da je dodatni negativan efekat pored poskupljenja usporavanje podmlađivanja voznog parka jer će umjesto novijih vozila mnogi zbog cijena kupovati ipak starija.

LIDER