Pomoć iz prirode protiv alergije

20 2
Dobivaj najvažnije vijesti porukom na Viberu: KLIKNI OVDJE
MARKETING

Pogledajte oko sebe i vidjet ćete ih: ljudi s crvenim i otečenim očima koji kišu i nose maramice. Alergije uzrokovane polenom su u stalnom porastu. Odbrambeni sistem se stavlja u najveći stepen pripravnosti i počinje u velikoj koncentraciji izbacivati hormon histamin, koji mu uopće nije potreban, ali zato izaziva polensku alergiju.

Posjetite alergologa

Zato je vrlo važno da, čim osjetite simptome, posjetite alergologa koji će odrediti na koje biljke ste tačno alergični, pa u skladu s tim vam i prepisati adekvatnu terapiju. Ali i prirodna medicina poznaje sredstva i načine za liječenje polenskih alergija ili makar za ublažavanje posljedica.

Čim se pojavi polen, pomaže svakodnevno ispiranje nosa slanom vodom. Jednu kašičicu obične kuhinjske soli rastvorite u četvrtini litra mlake vode. Rastvor ušmrknuti. Tako se ispira polen, dezinficira sluznica nosa i jača njena odbrana od polena.

Tablete od repuha

Ukoliko patite od alergijske astme, pomažu tablete od repuha, a kod suhe sluznice nosa trebalo bi tri puta dnevno u nozdrve utrljati mast za nos s dekspantenolom. Ukoliko su se bronhije napunile sekretom, preporučuje se inhalacija uljem komorača: u tri litra ključale vode dodati četiri-šest kapi ulja. Isparenje oko 10 minuta udisati kroz nos i usta. Za dugotrajne alergije s grčevitim napadima kašlja pomažu preparati na bazi bršljana.