Pomoć za Balkan traže Duhovni, Koeljo, Prodidži…

Podijelite vijest

Sa svih strana svijeta stiže podrška narodima Balkana koji su ugroženi katastrofalnim poplavama, sa jasnim zahtjevom da pomoć stigne što prije.

Slavni “FBI agent Foks Molder” i zvijezda “Kalifornikacije” glumac Dejvid Duhovni, na svom nalogu na Tviteru pozvao je sve ljude da daju podršku Srbiji.

Kineski filmski režiser Džang Jimou i glumica Gong Li, brazilski pisac Paulo Koeljo, rok gitarista Mark Nofler, muzičar Edi Grant… pridružili su se apelima na najširu svjetsku javnost za pomoć stanovništvu Srbije, Bosne i Hercegovine i Hrvatske koje je ugroženo katastrofalnim poplavama.

Džang Jimou (Heroj, Kuća letećih bodeža, Prokletstvo zlatnog cveta…) i Gong Li (Zbogom, moja konkubino, Podignite crveni fenjer, Priča o Ćju Džu…), zvijezde Filmskog festivala u Kanu, izrazili su žaljenje zbog poplava koje su pogodile region.

Oni su apelovali za pomoć Srbiji, Hrvatskoj i Bosni i Hercegovini da se izbore sa posljedicama prirodne katastrofe.

Jimou je gostovao 2013. godine na festivalu Kustendorf na Mokroj gori u Srbiji, koji organizuje njegov kolega i prijatelj Emir Kusturica, takođe angažovan u akcijama pomoći ugroženom stanovništvu.

Povodom posljedica poplava, Paulo Koeljo je snimio video-poruku za zemlje u regionu, navodeći da prati katastrofu koja ih je pogodila i čini sve što je u njegovoj moći da pomogne.

– Želim da znate da je moje srce, duša uz vas… Volim ove zemlje, bio sam tamo toliko puta”, naveo je Koeljo u video-snimku, koji je postavio na Jutjub, kao i profile na Fejsbuku i Tviteru.

Kultna britanska muzička grupa The Prodigy, koja je uvijek pravila spektakl na koncertima u Srbiji, na svojoj FB stranici poručila je sljedeće:
– “Hej, velika podrška za Srbiju i susjedne zemlje, koji prolaze kroz teške trenutke sada. Budite jaki, veliko poštovanje. The Prodigy.”The Prodigy je posljednji u nizu izvođača sa Egzita koji su pružili podršku ljudima ugroženima u poplavama u Srbiji, ali i Bosni i Hrvatskoj. The Prodigy su u sljedećem tvitu podijelili sa svojim obožavaocima i #EXITAid poziv na pomoć (http://www.exitfest.org/en/exitaid), koji je, pored toga što je postavljen sajt, Facebook i Twitter profile EXIT festivala, poslat svim sadašnjim i nekadašnjim EXIT izvođačima, uz molbu da ga postave na svoje društvene mreže i na taj način podijele ovu informaciju sa svojim obožavaocima.

Podršku ugroženima pružili su i sadašnje i nekadašnje zvijezde EXIT festivala, AFROJACK, DUBFIRE iz dvojca DEEP DISH, GORGON CITY, ASIAN DUB FOUNDATION, ARKONA I SIMON LE BON, frontmen sastava DURAN DURAN.

Glumac Rob Stjuart, poznat u Srbiji kao “Nik Sloter” po ulozi u seriji “Tropska vrelina”, najavio je humanitarne akcije i pozivao sve da idu na humanitarni koncert benda Atheist Rap, koji mu je napisao pjesmu i sa kojim je nastupao.
– Moje misli i molitve su sa svima onima koje su zadesile poplave u Srbiji i Bosni. Porodicama koje su izgubile nekog svog, moje iskreno saučešće”, napisao je Rob na Fejsbuku.

Podršku su tokom posljednjih dana izrazili i mnogi drugi – muzičar Edi Grant, engleski glumac, pisac i komičar Stiven Fraj, holivudska zvijezda Kevin Spejsi, slavni muzičar Mark Nofler, ekskluzivno za B92 britanski pisac Toni Parsons, Bili Ajdol, Adrijana Lima, učesnici festivala MAD in Belgrade, Sajmon le Bon, Chinowoman, Džoš Duhamel i mnogi drugi…

istinito.com