Pomozite, ali ne radite domaći umjesto njih

Bliži se početak školske godine, pa evo nekoliko savjeta kako da svom prvaku pokažete da učenje ne mora da bude teško.

Istraživanja pokazuju da današnja dijeca brže misle, kraće su koncentrisana, impulsivnija su i zahtevnija, pa im je potrebna pomoć pri učenju, naročito u prvim razredima.

Ukoliko popuste tokom godine, ne pridikujte i ne grdite ih, već pomozite.

Psiholozi savjetuju da dijete uvijek uči na istom mjestu, po mogućstvu da ima odvojen prostor, kao i da uvijek uči u isto vrijeme, ukoliko je to moguće, piše “Blic”.

U zavisnosti od uzrasta, dijete bi trebalo da uči od 30 do 60 minuta, a zatim da napravi pauzu od pet do 10 minuta. Lakše zadatke i lekcije trebalo bi savladavati u cjelini, a one komplikovanije podjeliti na etape.

“Neka dijeca lakše uče kada podvlače gradivo, pamte napisani tekst tako što ga u mislima imaju “ispred očiju”, pa znaju raspored riječi i slova. Jedno od zlatnih pravila učenja je da se gradivo povezuje logički. Tako savladano gradivo ostaje duže u sećanju i može se logički povezivati sa onim što će se u budućnosti naučiti. Napamet naučene lekcije nemaju svrhu, osim reprodukcije na slijedećem času”, smatra psiholog Katarina Vrcan.

Vrcan ističe da pomoć ne znači da radite domaći umjesto djeteta već sa njim, da ga bodrite i snažite u radu.

Prvi znak da nešto nije kako treba je kada dijete počne sporije da radi domaće, teško pamti, ne može da se koncentriše. Tada mu ponudite pomoć, napravite raspored učenja i budite uporni jer će se isplatiti.

Mondo

Prethodni članakNa Doljanima na izlazu iz BiH čeka se više od dva sata
Sljedeći članakFBiH u julu povećala i izvoz i uvoz