U Zenici održani mirni protesti: Skoro 3.000 osoba nije dobilo jednokratnu pomoć od 100 KM

Pridruži se Viber grupi 072info, do najvažnijih vijesti samo jednim klikom: KLIKNI OVDJE
MARKETING
Dozvoljeno preuzimanje dijela teksta uz obavezno navođenje i linkanje izvora odnosno da se kompletan tekst može pročitati na portalu “072info”.

U Zenici se održavaju mirni protesti, zbog neisplaćene jednokratne pomoći od 100 KM jednom broju nezaposlenih sugrađana, a shodno Uredbi o pomoći stanovništvu usljed rasta indeksa potrošačkih cijena, neformalna grupa građana danas je po drugi put organizovala mirne proteste u Zenici.

Nakon mirne prostestne šetnje prošlog četvrtka, danas su, njih 30-tak, protestovali ispred zgrade Službe za zapošljavanje ZDK i Biroa rada Grada Zenica, gdje im se danas niko od nadležnih nije obratio.

ČITAJ JOŠ:  SLUČAJ U BIH | Lažni ginekolog se javlja ženama: Nije poznato kako dolazi do brojeva telefona

Uskraćena prava

Biro rada Grada Zenica ima roka do sutra u tri sata, da pregleda dokumente i ispravi eventualne pogreške.

Građni ističu i to da ovi protesti su zapravo način da se pokaže da su im prava uskraćena i oduzeto ono što im pripada. Većina građana je i po nekoliko godina na birou, te da sve što je bilo potrebno od dokumentacije su dostavili.

Ono što su još istakli jeste i to da je bilo osoba koje su u radom odnosu, a dobili su 100 KM. Kako kažu, neki su vratili te novce, a neki ne.

ČITAJ JOŠ:  Nove epidemiološke mjere u Crnoj Gori: Covid potvrde potrebne za ulazak u objekte

Provjere podataka

Građani Zenice koji su izašli po drugi put na ulicu, a najavili su i za ponedjeljak, tačnije 16.01., mirnu šetnju ako se situacija ne poboljša, kažu da skoro 2.800 osoba nije dobilo pomoć.

– Evo ja sam nezvanično razgovarala u ovoj Službi i rečeno mi je da oni i dalje rade na pojedinačnim provjerama podataka za one osobe, koje su dostavile transakcijske račune, a nisu im isplaćene jednokratne novčane naknade – kazala je Medina Juhić, jedan od organitzatora ovih mirnih protesta, prenio je portal Zenica.info.

ČITAJ JOŠ:  Mladi mađioničar iz Zenice fascinira prolaznike (VIDEO)

Rok za ovu provjeru, kako navodi Juhić, Služba za zapošljavanje ZDK ima do sutra do 15 sati, nakon čega će uputiti Vladi Federacije BiH izvještaj o dosadašnjoj isplati jednokratnih novčanih naknada uz dodatni spisak navedenih osoba, koje su bile na evidenciji nezaposlenih na dan 31.08.2022.godine na daljnje postupanje kako bi se riješio nastali tehnički problem.

Avaz

GODISNJICA
MARKETING