Poplave u BiH aktivirale čak 2.100 klizišta

Podijelite vijest

Višednevne kiše su aktivirale oko 2.100 klizišta u Bosni i Hercegovini, a postoji opasnost da Sava potpuno poplavi Orašje i Brčko.

Na području Brčkog je naređena evakuacija šest sela.

Ugroženim ljudima je preporučeno da izađu na balkone i krovove obučeni u odjeću jarkih boja, kako bi spasioci mogli lakše da ih uoče.

Gradonačelnik Brčkog Anto Domić je izjavio da će grad sa više od 70.000 stanovnika biti potpuno poplavljen, ukoliko vojska ne uspije da helikopterima dopremi gvozdene barijere, koje bi, sa vrećama sa pijeskom, mogle da zadrže vodu.

Teška situacija u Posavini

Situacija na vodotocima u slivnom području Save je stabilnija, ali je još teška na području bosanske Posavine, podaci su zvaničnih službi u Sarajevu.

Nivoi rijeke Bosne, kao i njenih pritoka su u konstantnom opadanju. Reka Vrbas i rijeka Spreča bilježe opadanje nivoa, a ista situacija je i sa rekama Una, Sana i Sanica.

Posebno teška situacija je na području Posavine s obzirom na to da je jutros probijen savski odbrambeni nasip na poplavnom području srednje Posavine i voda se razlila u dužini od oko 60 metara, a u toku je formiranje druge odbrambene linije i aktivno poduzimanje odgovarajućih mjera.

Veliki broj uginulih životinja u Prijedoru

Gradonačelnik Prijedora Marko Pavić izjavio je da je u Prijedoru na područjima sa kojih se povlači voda pronađen veliki broj uginulih životinja.

“Na jednom mjestu našli smo 21 svinju od 70 do 100 kilograma, na drugom više od 1.000 pilića. Broj onih koje ćemo tek pronaći sigurno je daleko veći. Uklanjanje uginulih životinja vrši preduzeće Komunalne usluge koje ima kapacitet za obavljanje tog posla po propisanim procedurama”, rekao je Pavić nakon sjednice Štaba za vanredne situacije.

On je naveo da su se nakon povlačenja vode na nekim putevima pojavila klizišta, dodajući da je za očekivati da tokom noći profunkcionišu magistralni putevi Prijedor-Sanski Most i Prijedor-Novi Grad.

Škole u Prijedoru neće sutra raditi, a dve škole su poplavljene – ona u Tukovima i ona u Gomjenici – ali da je veliki broj djece koja ne mogu izlaziti iz svojih poplavljenih kuća.

Srna