Porast cijena i u regionu: Sljedeće je na redu mlijeko

mlijeko glass 1587258 1920 750x500 1
Dobivaj najvažnije vijesti porukom na Viberu: KLIKNI OVDJE
MARKETING

Porast cijena i u regionu: Sljedeće je na redu mlijeko

– Cijene gotovih mliječnih proizvoda u Crnoj Gori moraju se korigovati, budući da cjelokupni mljekarski sistem kako mljekare, tako i primarna proizvodnja, trpi poskupljenja cijena repromaterijala i goriva koje idu ido 40 posto, a očigledno se neće na tome zaustaviti, kaže u razgovoru za Dnevne direktorica mljekare “Srna” Zorka Šljukić.

Naime, iz Saveza stočara su saopćili da postoji mogućnost da naredne godine dođe do poskupljenja pasterizovanog mlijeka i mliječnih proizvoda od pet posto, odnosno za dva centa po litru. Najavljeno poskupljenje zavisiće od saglasnosti crnogorskih otlcupljivača, odnosno mljekarskih kompanija.

Komentarišući mogući rast cijena mlij eka, Šljukić ističe da se od početka godine njihova, kao i sve druge kompanije nalaze u nezavidnom položaju i, bez obzira na sve poteškoće sa kojima se suočavaju od pojave korona virusa prošle godine, nastojali su da spriječe poskupljenje gotovih proizvoda.

Pojava korona virusa, pad u prometima… sve se to odrazilo na našu industriju, a reflektuje se i na primame proizvođače”, kaže Šljukić.
Navodi da od 2006. nijesu mijenjali cijene gotovih proizvoda.

Zagovornik sam toga da cijene gotovih proizvoda, konkretno mljekarskog sektora, ne poskupljuju, ali to se više ne može trpjeti, jer smo mi, da ne kažem na granici donje rentabilnosti…’’, poručuje Šljukić.

Dok su cijene brašna i ulja poskupile enormno, naglašava Šljukić, mlijeko koje je ne samo namirnica koja je potrebna, nego i zdrava stoji na cjenovnom nepoštovanju.

Ne može litar varenike da se proizvede, preradi i distribuira do krajnjeg kupca za toliko centi”, naglašava sagovornica Dnevnih.
Govoreći o otkupu, Šljukić pojašnjava da pojedini otkupljivači prelaze i do 380 km od mlj kare do otkupnog mjesta.

Visoki su troškovi transporta, dolazi do udesa… U pozadini ima dosta problema. Visina poskupljenja koju smo planirali neće nam biti dovoljna da bi se kompanije, odnosno primarna proizvodnja, sačuvali”, zaključuje Šljukić, uz poruku da bi potrošači trebalo da imaju osjećaj za domaće proizvode.
Dnevne novine su pokušale dobiti odgovore od još dva velika otkupljivača mlijeka u Crnoj Gori, ali nijesu željeli da komentarišu najavljeno poskupljenje, navodeći da je procedura u toku, i da će se izjasniti kada bude postignut zvaničan dogovor.