Porastao broj odlazaka psihijatrima zbog korone

4 2
Dobivaj najvažnije vijesti porukom na Viberu: KLIKNI OVDJE
MARKETING

Prema nekoliko nedavnih istraživanja, zbog pandemije je uočen značajan porast odlazaka psihijatrima i psihoterapeutima usljed porasta intenziteta anksioznosti, depresivnosti, stresa i nesanice.

Pogodno tlo

Stručnjaci upozoravaju da će sa smirivanjem širenja koronavirusa, psihijatrijska struka imati još više posla, jer će mnogi tek tada uvidjeti sve posljedice trpljenja situacije uzrokovane svjetskom zarazom, a nerijetko se napominje da je pandemija utjecala i na porast broja samoubistava.

Stručnjaci kažu da se situacija s pandemijom najnegativnije odrazila na pacijente koji već pate od anksioznosti, opsesivno-kompulzivnog poremećaja ili depresije. Oni koji su prije korone bili zdravi, a nisu se uspjeli prilagoditi na sve promjene koje je uzrokovala pandemija postali su pogodno tlo da ispolje brojne psihofizičke simptome.

Drugim riječima, izmijenjene prilike u svijetu usljed zaraze za mnoge zdrave ljude su bile okidač koji ih je doveo u psihijatrijsku ordinaciju, jer pandemija ima moć da uzrokuje nekontrolirajući iracionalni strah, koji može stvoriti osjećaj lične i kolektivne panike i pokrenuti osjećaj sumnje u sve.

Nevidljiv je

Ta vrsta iracionalnog straha je veoma teška, navode stručnjaci, jer konkretan objekt uznemiravanja ne postoji, već je tu negdje oko vas, nevidljiv.