Poribljavanje rijeke Bosne

Poribljavanje rijeke Bosne
Foto: Benjamin Hazić/072info

Udruženje sportskih ribolovaca „Bistro“ Zenica juče je na dvije lokacije izvršilo poribljavanje rijeke Bosne ribljom mlađu šarana. Ukupno 420 kilograma nabavljeno je u ribogojilištu u Prnjavoru, za što je izdvojeno oko 4 hiljade KM, vlastitih sredstava. Nova staništa su im tereni Bisne na kamberovića polju, naspram stadiona Bilino polje i ribolovna staza u Drivuši.

Na ovim loklacijama na snazi je stroga zabrana ribolova u narednih mjesec dana. Šaran se brzo adaptira u rijeci Bosni, u kojoj ima još soma, klena, pa čak amura i kalifornijske pastrmke. Ovo poribljavanje planirano je ranije, ali klimatski uslovi i vodostaji rijeka to nisu dozvoljavali. Udruženje „Bistro“ do kraja godine namjera obaviti još jedno poribljavanje pritoka rijeke Bosne, shodno obavezama iz ribolovne osnove, na koju saglasnost daje resorno kantonalno ministarstvo.

U manje pritoke Bosne pustit će se značajnije količine potočne pastrmke. – Za riblji fond ovakve aktivnosti imaju veliku vrijednost i značaj, tim prije što su poplave pričinile ogrmone štete i u ovoj oblasti. Daleko više su stradali potoci, ističe sekretar ovog udruženja, Adnan Doglod, naglašavajući da će se značajno osjetiti i posljedice izgradnje dvije hidroelektrane, u Vranduku i Janjićima, bez obzira što su iz Elektroprivrede BiH dobili obećanja da imaju pravo na obeštećenje.  

rtvze.ba

Dobivaj najvažnije vijesti porukom na Viberu: KLIKNI OVDJE

NAJNOVIJE