Portal 072info

Poribljavanje rijeke Bosne

Foto: Benjamin Hazić/072info
TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Udruženje sportskih ribolovaca „Bistro“ Zenica juče je na dvije lokacije izvršilo poribljavanje rijeke Bosne ribljom mlađu šarana. Ukupno 420 kilograma nabavljeno je u ribogojilištu u Prnjavoru, za što je izdvojeno oko 4 hiljade KM, vlastitih sredstava. Nova staništa su im tereni Bisne na kamberovića polju, naspram stadiona Bilino polje i ribolovna staza u Drivuši.

Na ovim loklacijama na snazi je stroga zabrana ribolova u narednih mjesec dana. Šaran se brzo adaptira u rijeci Bosni, u kojoj ima još soma, klena, pa čak amura i kalifornijske pastrmke. Ovo poribljavanje planirano je ranije, ali klimatski uslovi i vodostaji rijeka to nisu dozvoljavali. Udruženje „Bistro“ do kraja godine namjera obaviti još jedno poribljavanje pritoka rijeke Bosne, shodno obavezama iz ribolovne osnove, na koju saglasnost daje resorno kantonalno ministarstvo.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

U manje pritoke Bosne pustit će se značajnije količine potočne pastrmke. – Za riblji fond ovakve aktivnosti imaju veliku vrijednost i značaj, tim prije što su poplave pričinile ogrmone štete i u ovoj oblasti. Daleko više su stradali potoci, ističe sekretar ovog udruženja, Adnan Doglod, naglašavajući da će se značajno osjetiti i posljedice izgradnje dvije hidroelektrane, u Vranduku i Janjićima, bez obzira što su iz Elektroprivrede BiH dobili obećanja da imaju pravo na obeštećenje.  

rtvze.ba

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME
Podijelite članak
REKLAMA
KRAJ REKLAME
REKLAMA
KRAJ REKLAME

Zapratite nas na FB! (PROMO)