Porodica Halilović iz Nemile dobila trojke

Tri zdrava dječaka unijela su radost u život porodice Halilović iz Nemile. 24. februara na Porođajnom odjelu, 22-godišnja Fahrudina je na svijet donijela trojicu dječaka, teška 2.100, 1.810 i 1.650 grama.

– Njihova imena biće Fahrudin, Aldin i Ajdin. Već imamo jednog sina. Zove se Enes i ima tri i po godine, – priča Fahrudina koja je presretna, ali i pomalo zbunjena što će mali Enes odjednom imati trojicu braće.

Fahrudina i Meho Halilović su žrtve majskih poplava. Ponosni otac Meho raduje se prinovi, iako novi članovi dolaze na svijet u teškim uslovima u kojima Halilovići danas žive.

Kuća srećom nije stradala, ali jesu dvorište i prilazni put. A kad shvatim šta sam dobio, zaboravim na sve probleme, – kaže Meho.U istoj sobi na Porođajnom odjelu je i Anisa Kadrić iz Tešnja, majka dvije blizanke, rođene istoga dana kada i Halilovići. Za razliku od ove, porodica Kadrić ima dva zaposlena člana i još jednu djevojčicu, staru pet i po godina.

Na Porođajnom odjelu kažu da su trojke prava rijetkost, ali se u Zenici ipak bilježe takvi događaji svake druge ili treće godine. Dvojke na svijet dođu mnogo češće.

Tokom februara desilo se sedam takvih poroda u svega pet dana.Imajući u vidu tešku ekonomsku situaciju u kojoj žive građani Bosne Hercegovine, logično je očekivati podršku društva i institucionalnu pomoć države. Ali Bosna i Hercegovina ne poznaje politiku podrške roditeljstvu i porodicama s više djece, iako se javno izražava zabrinutost zbog pada nataliteta. No, bez obzira na to, djeca i dalje dolaze na ovaj svijet, koji će, nadamo se za njih biti mnogo bolji.

rtvze.ba