Porodica u SAD-u planira preživjeti pandemiju godinama krijući se u vojnom bunkeru

Podijelite vijest

Pojedini Amerikanci poduzeli su ekstremne mjere da izbjegnu globalnu pandemiju koronavirusa, i to premještajući se u prenamijenjena bivša vojna skloništa u Južnoj Dakoti. Kako kažu, apokalipsu namjeravaju preživjeti u ovim podzemnim bunkerima. Većina porodica koje su se smjestile u ove bunkere nadaju se kako će borba s koronavirusom proći kroz nekoliko sedmica te da će se moći vratiti normalnom životu. Međutim, jedna porodica spremna je provesti godine u bunkeru.

Porodica Gembala je godinama unazad u Južnoj Dakoti kupila bivši vojni bunker napravljen od betona i čelika. Na ovom vojnom području dostupno je 575 takvih bunkera koji su se do 1967. godine koristili za skladištenje bombi i municije.

Svi bunkeri su potpuno van mreže. Gembale imaju vlastito napajanje, solarno, uz pomoć vjetra te generatora, kao i tekuću vodu te dovoljno sušene i konzervirane hrane koja im može trajati najmanje dvije godine.

Foto: terravivos.com Foto: terravivos.com

Michael Gembala, građevinar iz Indiane, preselio je porodicu u njihov prilagođeni bunker prošle sedmice. Govoreći ekskluzivno za Russia Today iz svog skloništa, objasnio je svoju ideju.

“Ovo je neobična ideja. Naša kćerka je prije nekoliko godina prošla kroz stravičnu nesreću i kao roditelji smo shvatili da mi ne kontrolišemo sve. Mogli smo vidjeti kako se život može drastično i brzo promijeniti. Istraživali smo šta bismo mogli učiniti da se pripremimo ako se nešto u svijetu desi, kako bismo zaštitili svoju djecu i porodicu. Ima smisla imati životno osiguranje, osiguranje automobila, a imalo je smisla i da imamo ovakvo osiguranje”, ispričao je Gembala.

Njegova porodica je krajem marta napustila svoj dom u Indiani i otišla u bunker, samo četiri sata nakon što je primijećeno brzo širenje koronavirusa.

“Željeli smo bolje zaštititi našu porodicu i pokušali smo smisliti sve mogućnosti kako bismo to učinili. Otkako smo došli ovdje, pridružilo nam se i četvero unučadi”, kazala je Megan Gembala.

Foto: terravivos.com Foto: terravivos.com

Ovi bunkeri smješteni su u udaljenom selu i namjerno su locirani daleko od bilo kakvih potencijalnih poplavnih mjesta.

“Mi smo na jednom od najsigurnijih mjesta. Ostajemo ovdje, imamo hrane za nekoliko godina”, rekao je Michael.

Klix.ba


Podijelite vijest