Portal 072info

Porodice ubijenih Srebreničana nastavljaju pravnu bitku na Europskom sudu

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Porodice trojice Bošnjaka ubijenih prije 20 godina u srebreničkom genocidu nastaviće svoju dugogodišnju pravnu bitku na Evropskom sudu za ljudska prava. Oni traže krivično gonjenje zapovjednika Thoma Karremans i njegove dvojice pomoćnika u holandskim mirovnim snaga koje su bile stacionirane u zaštićenoj enklavi Ujedinjenih nacija tokom genocida.

Holandski tužioci su 2013. godine odbili da podignu tužbu protiv trojice pripadnika mirovnih snaga, a sud je u aprilu ove godine odbio žalbu na tu odluku. Sada je Lisabeth Zegveld, advokat porodica srebreničkih žrtava poreuzela slučaj pred Evropskim sudom za ljudska prava u Strazburu.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME

“Ovdje se stvarno radi o tome da su oni odgovorni”, rekla je Zegveld neposredno prije nego što će slučaj zvanično biti objavljen u nedjelju.

Ona je dodala da je Ministarstvo odbrane Holandije vršilo nepotreban pritisak na tužilaštvo da ne podigne optužnice protiv vojnika, te da odluka u to vrijeme u spomenutom slučaju nije bila nezavisna.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Slučaj je baziran na činjenici kako su tri Bošnjaka ubijena neposredno nakon što su morali napustiti bazu holandske vojske u Srebrenici. U ranijem postupku holandski Vrhovni sud je 2013. godine proglasio Holandiju odgovornom za njihovu smrt te naložio državi da plati odštetu.

Srebrenica je u ruke vojske Republike Srpske pala u julu 1995. godine, nakon čega je ubijeno oko 8.000 bošnjačkih dječaka i muškaraca u najvećem masakru počinjenom u Evropi poslije Drugog svjetskog rata. Masovna ubistva koja su počinjena okarakterisana su kao genocid od međunarodnih sudova.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME
Podijelite članak
REKLAMA
KRAJ REKLAME
REKLAMA
KRAJ REKLAME