AUTOR: H.D.
DATUM:
KATEGORIJA: BiH / Vijesti

Dimnjačarska djelatnost od izuzetne je važnosti za zajednicu. Međutim, ovo zanimanje je potcijenjeno i često se zaboravlja na važnost održavanja dimnjaka radi preveniranja mogućih posljedica.

Donosimo priču o dimnjačaru iz Bihaća koji, pored toga što objašnjava važnost dimnjačarske djelatnosti, istovremeno je i dokaz da se od svog rada i u našoj zemlji može pristojno živjeti.

Merdevine, poseban alat, odijelo i mnogo znanja potrebni su za posao dimnjačara. Iako da gotovo nema mladih koji su zainteresirani za ovo zanimanje, dimnjačar Emir Vojić iz Bihaća tvrdi da njegov posao, iako tako često ne izgleda, ipak nije težak i opasan.

– Šta god sam krenuo treba velika ulaganja, ovo mi je bilo najjeftinije ulaganje, a nekako i volim taj posao i interesantan mi je. I svaki dan mi je nešto novo, uvijek neke nove adrese, novi ljudi, događaji – priča Emir.

Nova poznanstva, ali i brojne zanimljive anegdote su, također, sastavni dio dimnjačarske djelatnosti. Radi prevencije dimnjak je dovoljno čistiti jedanput godišnje, a nevjerovatno je šta se tokom čišćenja sve može naći u dimnjacima.

– Najviše životinja, baš ovdje u komšiluku prije godinu sam našao mlade sove, upale u dimnjak i uginule. Da sam došao dva dana prije možda bih ih i spasio – prisjeća se.

Emirovu profesionalnost u poslu hvale mještani naselja Veliki Lug u Bihaću.

– Da nema njega šta bismo mi? Ja se ne mogu popeti gore na dimnjak da čistim. Od velike nam je koristi – ističe mještanin Sefket Ćirkić.

Dimnjačarska djelatnost od javnog je interesa za Grad Bihać, a čišćenje dimnjaka se mora redovno provoditi u skladu s važećim zakonskim propisima, tvrdi komandir Vatrogasne jedinice Bihać Mirsad Šehić. Također, pojašnjava da je održavanje dimnjaka obavezno i da ih trebaju čistiti samo stručne osobe.

– To je vrlo bitna djelatnost. Konkretno, u prošloj godini imali smo preko 40 požara dimnjaka i nerijetko se događa da uslijed građevinskih nedostataka na dimnjacima dođe do proširenja vatre sa dimnjaka na krovne konstrukcije – ističe Šehić.

Sljedeći put kada vidite dimnjačara, prije nego što se uhvatite za dugme i zaželite želju, prvo razmislite kad je posljednji put vaš dimnjak očišćen. Pored toga što ćete redovnim čišćenjem sačuvati vašu kuću od mogućeg požara, na taj način ćete ispoštovati i zakonsku odredbu.