Posao iz budućnosti: Rent a kuma

  • Menadžerka za romantiku Tifani Rajt proslavila se širom planete tako što je od jedne zabavne svadbene dužnosti napravila unosan posao. Već tri godine ova 36-godišnja Britanka radi kao profesionalna djeveruša. Do sada je pomogla da više od 150 žena stane pred matičara, a da ne brinu da će im išta poći naopako. Njen posao, međutim, odavno je prevazišao tradicionalne pratilje mlade na vjenčanju, koje su posljednjih godina sve popularnije i kod nas. Svuda se dužnost djeveruše uglavnom svodi na to da organizuje djevojačko veče, pomogne mladi oko oblačenja, povede računa o sitnicama kao što su maramice, flasteri, kozmetika, igla i konac… Naravno, ne smije da izgleda bolje od ‘glavne zvijezde’ i, na kraju, treba da podstakne dobar provod među gostima, a da usput ne pretjera sa alkoholom.
Dobivaj najvažnije vijesti porukom na Viberu: KLIKNI OVDJE
MARKETING

Posao Rajtove, međutim, koja je nekada studirala novinarstvo, sada ima veze sa romantikom onoliko koliko i botoks sa botanikom. Za oko 5.800 eura, koliko uzima po vjenčanju, mora dosta da radi.

  • Mnoge mlade sebe ponosno nazivaju brajdzilama – opisuje Tifani čudovišne zahtjeve klijentkinja. Isprva je bila plaćena samo da bi bila nevestina najbolja prijateljica: da joj podigne moral, raspoloženje, samopouzdanje… Njena podrška je bila naročito dragocjena onim nevjestama koje nisu bile po volji mladoženjinoj porodici.

Danas Tifani ispunjava i druge zadatke, a oni su sve bizarniji. O tome je nedavno progovorila i za medije. Jedna ljubomorna klijentkinja poslala ju je da špijunira mladoženju na Ibici, gdje je slavio momačko veče, kako bi se uvjerila da se lijepo zabavio, ali ne previše lijepo. Sljedeća mlada je smatrala da su joj djeveruše predebele, pa im je Rajtova organizovala wellness izlet, koji je zapravo bio logor za strogu dijetu. Djevojke su provele nekoliko nedjelja na hljebu i vodi.

  • Odlazili smo na spavanje već u osam sati uveče. Poslije toga su sve uspjele da uđu u haljine za djeveruše –  ponosna je Tifani.

Bilo je i neprijatnih iznenađenja. Na jednom vjenčanju se, tako, među gostima pojavio atraktivan par.

  • Mlada je zahtijevala da spriječim da se oni pojave na fotografijama kako joj ne bi ‘ukrali slavlje”, ispričala je Rajtova. Proslava je bila na brodu, pa je jedva pronašla fotografa koji je pristao odmah da dođe i slika svadbu tako da sporni par uvijek postavlja iza nekih šešira ili drveća. ‘Ostatak je uradio fotošop – priznala je ona.

Njeni klijenti su često zaokupljeni karijerom i nemaju mnogo slobodnog vremena.

  • Jedan par me je angažovao samo zato što sam imala istu figuru kao mlada, pa sam isprobavala vjenčanice umjesto nje.