Posla za zanatlije u BiH ima, ali niko ne želi na zanat

Dobivaj najvažnije vijesti porukom na Viberu: KLIKNI OVDJE
MARKETING

Zdravstveni radnici, zanatlije, informatičari, radnici u turizmu i elektrotehničari kadar su koji bi u BiH najlakše trebalo da dođe do posla jer su ova zanimanja deficitarna i ponuda poslova bila je veća od potražnje u prvoj polovini ove godine.

Sa druge strane, u oblasti računovodstva, administrativnih usluga i menadžmenta došlo je do “zasićenja”, pa trendovi na tržištu rada govore kako je posao najteže pronaći u ovim oblastima.

Pokazalo je ovo istraživanje portala “Posao.ba”, specijalizovanog za ovu oblast, a koje je obuhvatilo period od prvih šest mjeseci 2016, prenose Nezavisne.

Prema istim podacima, komercijalisti, informatičari, menadžeri, ugostitelji i ekonomisti, kadar su koji su poslodavci u BiH za prvih pola godine najviše tražili kako bi ih zaposlili.

Međutim, iako za zanatliju posla ima na gotovo svakom ćošku, njih jednostavno nema.

Inače, kada je teritorijalna zastupljenost u pitanju, najveći broj oglasa za posao, i to 30,6 odsto, odnosio se na područje Sarajeva, a zatim od većih gradova slijede Banjaluka, Mostar i Tuzla.

Statistika istraživanja pokazuje kako je ukupan broj oglasa za prvih pola godine veći za pet odsto u odnosu na isti period prošle godine, a oglašeno je ukupno 11.305 radnih pozicija, što je za 6,6 odsto više u odnosu na prva dva kvartala 2015. godine.

Deficitarne kategorije:

1. Zdravstvo

2. Zanatske usluge

3. Informatika

4. Turizam

5. Elektrotehnika

Suficitarne kategorije:

1. Računovodstvo

2. Administrativne i slične usluge

3. Menadžment

4. Ekonomija, bankarstvo i finansije

5. Marketing-PR