Portal 072info

Poslije teravije skoro niko ne ide kući | Uz druženje u Staroj čaršiji Zeničani iščekuju sehur

Vjernicima u Zenici, osim posta i činjenja djela iz pokornosti prema Bogu, ramazan i ove godine donosi i prijateljska druženja koja, nakon iftara i teravih-namaza, predstavljaju fascinantan prizor u starom dijelu grada.

Tako se brojni Zeničani poslije iftara poput rijeke razliju glavnim gradskim šetalištem, nastojeći da pronađu slobodan stol u brojnim ugostiteljskim objektima duž Stare čaršije.

Posebna emocija

Potom počinju druženja sa prijateljima sve do teravih-namaza, a nakon što klanjaju teraviju, počinju takozvana ramazanska sijela sve do sehura.

Među brojnim postačima koji uživaju u starom dijelu grada, zatekli smo Dženisa Imširovića, kojem ova tradicija tokom ljetnih ramazana predstavlja posebnu emociju.

dzenis-imsirovic

Imširović: Neizostavan dio

– Tokom ljetnih ramazana neizostavna su druženja sa prijateljima sve do teravije, a potom i do sehura, jer imaju posebnu čar i emociju. Jednostavno, ovo je neizostavan dio ramazana – kaže Imširović.

Kako nam govori Irma Fetić, koliko god da iščekuju da se u akšam-namaz sa munara oglasi ezan, koji označava vrijeme iftara, tako se željno čeka i ovo druženje.

– Svake večeri smo ovdje. Poslije iftara, nakon što obavimo namaz, obavezno dođemo ovdje. Tu se ugodno družimo sve do sehura – kaže Fetić.

irma-fetic

Fetić: Dolazimo svake večeri

Jačati vjeru

U prepunoj Staroj čaršiji, gdje se tražilo slobodno mjesto, zatekli smo i Eldisa Mulahalilovića.

– Već četiri godine, kako je ljepše vrijeme, ovdje smo poslije teravije. Osim druženja sa prijateljima, tokom ramazanskih muhabeta čujemo i korisna predavanja – govori on.

eldis-mulahalilovic

Mulahalilović: Korisna predavanja

Na jedinstven prizor u zeničkim ugostiteljskim objektima teško je ostati ravnodušan. Skoro je nemoguće nakon teravije odmah otići kući a ne svratiti na kafu, bozu, kolač… gdje stari, ali i mladi, čekaju sehur da ponovo zaposte i očiste svoje srce od svjetovnih aktivnosti i loših utjecaja, jačajući svoju vjeru.

Produženo radno vrijeme

Zbog ovog rituala, koji je postao sastavni dio ramazana, i ove godine je donesena odluka o produženom radnom vremenu ugostiteljskih objekata da bi se tradicija druženja nastavila.

Tako radno vrijeme ugostiteljskih objekata može trajati do dva sata poslije ponoći. Osim toga, tokom mjeseca posta Medžlis Islamske zajednice Zenica upravo u Staroj čaršiji organizira brojne aktivnosti u sklopu ramazanskih muhabeta.

Avaz.ba

Podijelite članak